Η Ειρήνη είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας

Η Ειρήνη είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας

Μέσα στην κρίση η Ειρήνη, όπως χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της χώρας έμεινε άνεργη. Στράφηκε στο Επίκεντρο της ActionAid και εκτός από δουλειά βρήκε την εσωτερική της ηρεμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο του 2018 στο 18%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Οι παράγοντες που δυσκολεύουν την εύρεση εργασίας εκτός από την οικονομική κρίση είναι αρκετοί. Ανάμεσα τους η ανεπαρκής εκπαίδευση, οι ξεπερασμένες γνώσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η προχωρημένη ηλικία, αλλά και το φύλο. Ειδικά για το τελευταίο τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Στις γυναίκες η ανεργία αγγίζει το 23.1% ενώ το αντίστοιχο αντρικό ποσοστό είναι 14.1%.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι μέσα σε όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν και μεγαλύτερα εμπόδια για να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας. Όπως συνέβη και στην Ειρήνη η ο οποία έμεινε άνεργη εξαιτίας της κρίσης. Έχοντας όμως περάσει την ηλικία που πολλές εταιρείες επιθυμούν για τους εργαζόμενούς τους και με δύο μικρά κοριτσάκια, δυσκολευόταν πολύ να βρει κάτι. Στο Επίκεντρο της ActionAid έλαβε την υποστήριξη που χρειαζόταν για να βάλει τον εαυτό της ξανά στον επαγγελματικό στίβο.

«Ήρθα για να δω πώς θα μπορέσω να βρω εργασία, να με βοηθήσουν εδώ οι άνθρωποι, να φτιάξω το βιογραφικό μου. Φτιάξαμε ένα πλάνο, είδαμε τι έκανα, τι θα μπορούσα τώρα στην ηλικία που είμαι να κάνω, πώς να το παρουσιάσω. Οπότε η ζωή μου μετά το Επίκεντρο άλλαξε».

Στη συμβουλευτική υπηρεσία του Επικέντρου, άνθρωποι σαν την Ειρήνη μπορούν να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση σε εργασιακά θέματα όπως η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η υποστήριξη για την ανεύρεση εργασίας. Τακτικά οργανώνονται ομαδικές συμβουλευτικές, εργαστήρια τεχνικών αναζήτησης εργασίας και σεμινάρια με στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Η κυρία Ειρήνη κατάφερε να βρει δουλειά σε μία εταιρεία καθαρισμού και σήμερα έχει αναλάβει την καθαριότητα ενός κτηρίου στην Αθήνα. Δεν είναι όμως η μόνη. Μέχρι σήμερα 104 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά υποστηριζόμενοι από τους ανθρώπους του Επίκεντρου και ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία του. Αυτή περιλαμβάνει ενημέρωση και καθοδήγηση από τους συμβούλους εργασίας, συμμετοχή σε σεμινάρια και εργαστήρια.

Σταδιακά είδε τη ζωή της να γίνεται λίγο πιο αισιόδοξη αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε να φροντίζει για τον εαυτό της. Να ενδυναμώνεται ψυχολογικά. Μπήκε στην ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών του Επίκεντρου και μίλησε για τον εαυτό της, για όσα την προβληματίζουν ως γυναίκα, ως μητέρα, ως εργαζόμενη.

«Αυτό ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Είναι ένα παιχνίδι θεατρικό και μαθαίνουμε μέσα από τον εαυτό μας τη δύναμη που έχουμε, πώς να τη βγάλουμε προς τα έξω. Έγινα ένας μικρός ηθοποιός, τολμώ να πω κι εγώ, ένας τόσο δα. Παίζοντας είτε ρόλους, είτε συναισθήματα, είτε βοηθώντας κάποια άλλη κυρία είτε εκείνη εμένα ή βλέποντας σε ανάλογες καταστάσεις τι θα έκανα εγώ, τι θα έκανε εκείνη, ζωγραφίζοντας, κινούμενη μέσα στο χώρο κι αυτό μου άρεσε πάρα πολύ».

«Εγώ ήμουν δυστυχισμένη, ήρθα στην ψυχολόγο και έκλαιγα. Στην πρώτη συνάντηση έκλαιγα συνέχεια, αυτή τη στιγμή δεν κλαίω. Γελάω. Κι αυτό είναι…δεν μπορώ να το περιγράψω».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Επίκεντρο της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα