Η εστίαση με τα κλειδιά στο χέρι – Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

Η εστίαση με τα κλειδιά στο χέρι – Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα
Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης στο Σύνταγμα, 10 Φεβρουαρίου 2021 NEWS 24/7

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, καθώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο για οριστικό λουκέτο.

Στο 40% ανέρχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο οριστικό κλείσιμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ, ενώ έρευνες που είναι σε εξέλιξη ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60%. Στο 40% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά, ενώ άλλο ένα 40% έχει ταμειακά διαθέσιμα για έναν ακόμη μήνα. Τέλος, μόλις το 16% των επιχειρήσεων δύναται να επιβιώσει με τα δικά του ταμειακά διαθέσιμα.

Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης βρίσκονται σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ όπως λένε, τα όσα μέτρα ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάθε άλλο παρά επαρκούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης στο Σύνταγμα, 10 Φεβρουαρίου 2021 NEWS 24/7

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, οι άνθρωποι της εστίασης έχουν στήσει ένα κουτί στο οποίο καταθέτουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους με σκοπό να το παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδος βάζουν λουκέτο. Καθημερινά οι συνάδελφοι παραδίδονται σε έναν βάναυσο πόλεμο. (…) Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε για να συντηρούμε θέσεις εργασίας και να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. (…) Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. (…) Καλή επιτυχία, καλές δουλειές”.

“Τεσσερις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτώχευση”

Μιλώντας στο News 24/7, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των επιχειρήσεων εστίασης και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, είπε: “Σήμερα μαζεύουμε τα κλειδιά της εστίασης από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Βλέπουμε αγανάκτηση, φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων μας. Οι κόποι μιας ζωής χάνονται και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης για να παραμείνουν εν ζωή οι επιχειρήσεις και στη συνέχεια την χρηματοδότηση για να επανεκκινήσει η δραστηριότητα των καταστημάτων μας. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για ένα εξάμηνο ώστε να παραμείνουν οι 300.000 θέσεις εργασίας του κλάδου και να επιδοτηθούν τα ενοίκια. Πολύ σημαντικό είναι να απαγορευτούν οι εξώσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία”.

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης στο Σύνταγμα, 10 Φεβρουαρίου 2021 NEWS 24/7

“Έχουμε δεχτεί ασπιρίνες”

Από την πλευρά της, η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε στο News 24/7:” “Κάνουμε μια συμβολική κίνηση παραδίδοντας τα κλειδιά των μαγαζιών μας στον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό, αλλά και τα χρέη που συσσωρευσαμε. Χρειαζόμαστε πραγματική στήριξη αλλά έχουμε δεχτεί ασπιρίνες. Ζητάμε μια χρηματοδότηση για τον κλάδο, παράταση μισθωτηριων που λήγουν, μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να λειτουργήσουμε την επόμενη ημέρα. Είναι καιρός η κυβέρνηση να επιδείξει γενναιότητα. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και οδηγούμαστε σε αφανισμο”.

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης στο Σύνταγμα, 10 Φεβρουαρίου 2021 NEWS 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα