Ι.Λ: Είμαι ακούσιο όργανο των συμμοριτών

Τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Τα δικαστήρια της Ευελπίδων NIKOS LIBERTAS / SOOC

Δήλωσε αθώος, ισχυριζόμενος ότι είχε επενδύσει και ο ίδιος 6 εκατομμύρια δολάρια. Τί υποστήριξε στην ανακρίτρια ο επιχειρηματίας Ι.Λ. που προφυλακίστηκε για την υπόθεση πυραμίδας, που φέρεται να είχε σαν στόχο την εξαπάτηση επενδυτών

Θύμα και όχι θύτης, όπως κατηγορείται, δήλωσε ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας ο επιχειρηματίας Ι.Λ. κατηγορούμενος - και από το απόγευμα της Παρασκευής προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση πυραμίδας, που φέρεται να είχε σαν στόχο την εξαπάτηση επενδυτών.

Στο  πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα, δηλώνει την έκπληξή του που έχει καταστεί κατηγορούμενος στην υπόθεση, μιας και ο ίδιος ήταν αυτός που κατέθεσε τη σχετική μήνυση καταγγέλλοντας τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο Γ. Δ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δικαιούμαι να εκφράσω (επιεικώς) την έκπληξή μου, διότι, πραγματικά, παρά πάσαν,αντικειμενικώς, προσδοκία, η προαναφερθείσα Υποδιεύθυνση, με το από 04.05.2016 έγγραφό της, διεβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, περιλαμβάνοντας και εμένα (!) στους υπόπτους της υπό έρευνα υποθέσεως, χαρακτηρίζοντάς με μάλιστα ως δήθεν συν-διευθύνοντα εγκληματική οργάνωση μαζί με τον Γ. Δ., τον οποίον εγώ κατήγγειλα".

Και προσθέτει: "είμαι αθώος και γι’ αυτό κατήγγειλα την συμπεριφορά εκείνων που θεωρούσα ως δράστες εγκλήματος και σε βάρος μου. Διαφορετικά θα ήταν σαν να πυροβολούσα ο ίδιος τα πόδια μου, κατά τη γνωστή παροιμία…".

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του είχαν επενδύσει στο επίμαχο fund με αποτέλεσμα να ζημιωθούν, ο ίδιος μάλιστα -όπως αναφέρει- είχε επενδύυσει το ποσό των 6 εκατ. δολλαρίων. Λέει για τον συγκατηγορούμενό του Γ.Δ: "Με χρησιμοποίησε ως (ακούσιο!)  όργανό του, χωρίς να γνωρίζω απολύτως τίποτα για τις εγκληματικές του προθέσεις, προκύπτει α) από το γεγονός ότι προτείνα το επενδυτικό σχήμα του α! μηνυομένου σε συγγενείς και στενούς μου φίλους, αλλά και β) από το γεγονός ότι, παρότι μού δινόταν, κάθε μήνα, η δυνατότητα να αναλάβω/αποσύρω τα κέρδη των επενδύσεών μου, εν τούτοις δεν το έκανα. Αντιθέτως, τα «άφηνα» [όπως συνιστούσα να τα αφήνουν και στους δικούς μου ανθρώπους] σε εκείνον, προκειμένου να τα επανεπενδύει για λογαριασμό μου. Εγώ ο ίδιος είχα προτείνει το επενδυτικό του σχήμα  α) στους γονείς μου , β) στον αδελφό μου, γ) στην αδελφή μου, δ) στον θείο μου και ε) στην πρώτη μου εξαδέλφη, ενώ, από προσωπικά μου χρήματα, είχα επενδύσει περίπου 6.000.000 δολάρια ΗΠΑ".

Σε άλλο σημείο του απολογητικού του υπομνήματος αναφέρει για τον ίδιος και τη συγκατηγορούμενη του, δικηγόρο Κύπρου: "είμαστε αθώοι, δεν μετείχαμε στην όλη ιστορία και γι’ αυτό, όχι μόνον μας παραπλανούσαν, αλλά και, όταν έβλεπαν ότι υπάρχει κίνδυνος να τους αποκαλύψουμε, προσπαθούσαν να βρουν τρόπους, είτε να συνεχίσουν την παραπλάνησή μας, είτε να μας εξοντώσουν κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Αποδεικνύεται, επίσης, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. και η ομάδα του είχαν ήδη σχεδιάσει να συνεχίσουν (και πιθανότητα συνεχίζουν πράγματι) την παράνομη δράση τους ακόμα και μετά τη διάρρηξη των σχέσεών μας!"

Χαρακτηρίζει τους συγκατηγορούμενους του "συμμορίτες" οι οποίοι σχετίζονταν με την "εικονικότητα των λογαριασμών μέσω των οποίων παραπλανούσαν τους αφελής επενδυτές, μεταξύ των οποίων και εγώ", ενώ επισημαίνει ότι παρά τη σε βάρος του κατηγορία, αρκετοί από τα θύματα της -κατά το κατηγορητήριο- εγκληματικής οργάνωσης "δεν με θεωρούν υπαίτιο απάτης και το έχουν ήδη καταθέσει".

Φωτό: sooc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προφυλακίστηκε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση πυραμίδας

SHARE:

24Media Network