Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Κορκονέα: Σήμερα η απόφαση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Κορκονέα: Σήμερα η απόφαση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας Eurokinissi

Περίπου έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλεξ. Γρηγορόπουλου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του για τους τότε ειδικούς φρουρούς Επαμ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη.

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Επ. Κορκονέα έχει πλέον φτάσει. Σήμερα το μεσημέρι, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του για ένα έγκλημα που σημάδεψε μία ολόκληρη γενία. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού, στο κέντρο της Αθήνας.

Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά και αφού έχουν περάσει περίπου δυόμισι έτη από την ημέρα που ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Επαμ. Κορκονέας και ο πρώην συνάδελφός του, Β. Σαραλιώτης, θα καθίσουν για τελευταία φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έχοντας ήδη μία φορά αναβάλει την έκδοση απόφασης, λόγω και της αιφνίδιας ασθένειας συνηγόρους υπεράσπισης, καλουνται αύριο να αποφανθούν σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, για το αν ο Επ. Κορκονέας σημάδεψε σε ευθεια βολή και με άμεσο δόλο (οπως καταδικάστηκε πρωτόδικο) πυροβόλησε κατά του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, ο οποίος ξεψύχησε στην οδό Τζαβέλα στα χέρια του φίλου του, Νίκου Ρωμανού.

Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού. Το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα ισόβια δεσμά, που του επιβλήθηκαν από το ΜΟΔ Άμφισσας, είναι υπαρκτό για το Επ. Κορκονέα, αφού και ο εισαγγελέας Εφετών, Β. Χανής, ζήτησε τη μετατροπής της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο σε αυτή με ενδεχόμενο δόλο. Ο εισαγγελικός λειτουργός σύμφωνα με την αγόρευσή του, αποδέχθηκε ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του από εξοστρακισμό, αποδεχόμενος ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με το Β. Σαραλιώτη, εισηγήθηκε την απαλλαγή του από την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία. Ο πρώην ειδικός φρουρός εφόσον καταδικασθεί, θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή, καθώς του έχει χορηγηθεί αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του έως την έφεση και έτσι μέχρι σήμερα έχει εκτίσει μόνο ένα μέρος της πρωτόδικης ποινής του.

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να πάρω μια εξήγηση για αυτή την παράνοια που ζω» είχε δηλώσει η Τζίνα Τσαλικιάν, μετά την απολογία του Επ. Κορκονέα στο εφετείο. Η μητέρα του αδικοχαμένου Αλεξ. Γρηγορόπουλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινωνικό ενδιαφέρον που έχει ατονίσει μετά την μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα και πλέον στην Λαμία, καταλήγοντας: «Ενδιαφέρον δεν είναι οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου. Ενδιαφέρον θα είναι η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Η απολογία

Ο Επ. Κορκονέας για πρώτη φορά σε αυτά τα 11 χρόνια, παραδέχθηκε ότι προέταξε το όπλο του προς την οδό Τζαβέλλα, όπου βρίσκονταν το πλήθος που -κατά τον ίδιο- του επιτέθηκε, αν και επέμεινε ότι ο ίδιος πυροβόλησε μόνο όταν το όπλο του βρισκόταν στον αέρα. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις για τη μοιραία σφαίρα που εξοστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα με αποτέλεσμα να καρφωθεί στον 15χρονο μαθητή, ο Επαμ. Κορκονέας δεν μπορεσε να δώσει καποια πειστική απάντηση για το πως συνέβη αυτό, αφού ο ίδιος δηλώνει πως πυροβόλησε μόνο στον αέρα. Όσο για το Βας. Σαραλιώτη, απολογούμενος ενώπιον του ΜΟΕ Λαμίας δήλωσε «υπηρεσιακά υποχρεωμένος» να ακολουθήσει τον Επ. Κορκονέας κατά την έξοδό του από το περιπολικό, ενώ υποστήριξε πως δεν κατάλαβε τους πυροβολισμούς, εξαιτίας τηα φασαρίας που επικρατούσε στο σημείο, λόγω ρίψης κρότου-λάμψης.

Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν κάθετο ως προς το τί συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Μέσα από 84 συνεδριάσεις, το ΜΟΔ Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέας κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Ένα χρόνο μετά, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το νομό Δράμας, και από τότε παραμένει ελεύθερος.

Το σκεπτικό για τον άμεσο δόλο

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτοβάθμιας απόφασης, η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, έγινε για τον Κορκονέα, επειδή:

(α) από την ακατάσχετη επιθυμία του να προκαλέσει με κάθε τρόπο τα άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του ατομικού του οπλισμού και χωρίς προηγουμένως να έχει προκληθεί,

(β) από τις προηγηθείσες σχετικές απειλές με τις οποίες εξέφρασε ρητώς ότι είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, καθόσον απηύθυνε στα νεαρά άτομα τις φράσεις “ελάτε τώρα ρε …”, “ελάτε να σας δείξουμε”, “ελάτε αν σας τολμάει”,

(γ) από το μέσο (όπλο) που χρησιμοποίησε το οποίο ήταν επικίνδυνο, δραστικό και πρόσφορο κατά την κοινή πείρα που και ο ίδιος διέθετε, να προκαλέσει το θάνατο από την κοντινή απόσταση από την οποία πυροβόλησε, και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να προειδοποιήσει για τη χρήση πυροβόλου όπλου,

(δ) από την εγγύτητα της απόστασης μεταξύ του δράστη και του θύματος, η οποία, κατά προσέγγιση, ανερχόταν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, με κάθε πιθανή απόκλιση, σε είκοσι πέντε (25) με περίπου τριάντα (30) μέτρα,

(ε) από την κατεύθυνση των βολίδων σε συνδυασμό και με τον αριθμό των πυροβολισμών, καθόσον ο δράστης σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία αλλά δύο (2) επαναληπτικές (συνεχόμενες) φορές εναντίον των νεαρών ατόμων που προηγουμένως σκόπευσε, και όχι “στον αέρα”,

(ζ) από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η πράξη, ήτοι χωρίς να υπάρξει σε βάρος τους σφοδρή επίθεση ενωμένη με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου από άτομα του αναρχικού ή αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως αβάσιμα διατείνονται, ούτε όμως υπήρξε εναντίον τους εκ μέρους των νεαρών ατόμων οποιαδήποτε πρόκληση, γεγονός που καταδεικνύει, επιπλέον, ότι ο Κορκονέας είχε σταθμίσει τη σημασία και τις συνέπειες της πράξης του,

(η) από το γεγονός ότι ο ίδιος μαζί με τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη επεδίωξαν να έλθουν σε αντιπαράθεση με τα νεαρά άτομα που ευρίσκονταν στην οδό Τζαβέλα, χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσουν το Κέντρο Άμεσης Δράσης για τους σκοπούς τους και χωρίς να αναμένουν τη συνδρομή της διμοιρίας, και (θ) από τη φυγή του μετά την πράξη, ήτοι ότι μαζί με το δεύτερο κατηγορούμενο αποχώρησε με προκλητικά απαθή και ψύχραιμο τρόπο από τη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα