Η πρώτη προσφυγή κατά της συνένωσης των Ειρηνοδικείων

Η πρώτη προσφυγή κατά της συνένωσης των Ειρηνοδικείων

Κατατέθηκε στο ΣΤΕ η πρώτη προσφυγή κατά της συνένωσης των Ειρηνοδικείων. Με προεδρικό διάταγμα τα 301 Ειρηνοδικεία συνενώθηκαν σε 154

Η πρώτη προσφυγή κατά της συνένωσης των Ειρηνοδικείων κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Νικ. Παπαδάκη και εννέα κατοίκους της πόλης (ο ένας εξ αυτών είναι μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου).

Υπενθυμίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα 301 Ειρηνοδικεία των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συνενώθηκαν σε 154.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Διάταγμα, στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης: Το Ειρηνοδικείο Χερσονήσου ενοποιείται στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, τα Ειρηνοδικεία Βιάννου και Αρκαλοχωρίου στο Ειρηνοδικείο Καστελλίου Πεδιάδος, το Ειρηνοδικείο Πύργου Κρήτης στο Ειρηνοδικείο Μοιρών και τα Ειρηνοδικεία Τζερμιάδων και Αγίου Νικολάου στο Ειρηνοδικείο Λασιθίου με έδρα τη Νεάπολη.

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, την πρώτη φορά που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την συνένωση των Ειρηνοδικείων, το επέστρεψαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να προσκομιστούν στο δικαστήριο αναγκαία στοιχεία και έγγραφα.

Τη δεύτερη φορά που επανακατατέθηκε το σχέδιο Διατάγματος κρίθηκε νόμιμο με τη υπ΄ αριθμ. 174/2012 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ.

Στην προσφυγή του ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου συγχωνεύθηκε με το Ειρηνοδικείο Λασιθίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου στρέφεται κατά της υπ΄ αριθμ. 174/2012 γνωμοδότησης του ΣτΕ και υποστηρίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, πλάνεψε το δικαστήριο. Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, με απαράδεκτο τρόπο, όπως τον χαρακτηρίζει, κατά τη σύνταξη του σχεδίου Διατάγματος «δεν έλαβε υπόψη πραγματικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που ακυρώνουν την αιτιολογία συγχώνευσης (ουσιαστικά κατάργησης) του Ειρηνοδικείου Αγίου Νικολάου με το μικρότερό του σε απόδοση και όγκο δικαστικών υποθέσεων Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου». Αυτό είχε ως συνέπεια να οδηγηθεί το ΣτΕ σε πλάνη, αφού το υπουργείο «του έστρεψε τεχνηέντως την προσοχή του στον έλεγχο της τυπικής νομιμότητας και όχι επί της ουσίας της μη πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων της συγχώνευσης».

Ακόμη, υπογραμμίζει στην προσφυγή του ότι το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικόλαου (πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου) πληροί απολύτως τα κριτήρια βιωσιμότητας και τις προϋποθέσεις που καθιστούν δυνατή, αλλά και απαραίτητη τη διατήρησή του.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικοί Συλλόγου Λασιθίου ότι το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου λειτουργεί για περισσότερο από έναν αιώνα και έχει αρχείο δικαστικών αποφάσεων από 1903. Στεγάζεται σε κτίριο του Δημοσίου και φυσικά δεν καταβάλλεται ενοίκιο (άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό) και μπορεί να στεγάσει όσους υπαλλήλους απαιτούνται. Κατά συνέπεια η κατάργησή του δεν θα εξοικονομήσει πόρους στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νομού Λασιθίου, το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου έχει τις καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας.

Τέλος, χαρακτηρίζει εσφαλμένη τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, η οποία τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network