Η συγκλονιστική προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής για τη διάσωση των προσφύγων

Η συγκλονιστική προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής για τη διάσωση των προσφύγων

Εικόνες που προκαλούν σοκ, αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνδρες του Λιμενικού επιχειρούν καθημερινά να σώσουν ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Το αιγαίο μετατρέπεται σε θάλασσα νεκροταφείο (vid)

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο του Al Jazeera Plus από τις προσπάθειες των ανδρών της ελληνικής ακτοφυλακής να διασώσουν όσο περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες ήταν δυνατό, μετά το τραγικό ναυάγιο - ένα ακόμη ανάμεσα στα δεκάδες καθημερινά - της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να σώσουν 242 ανθρώπους και συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους ακάματα.

Στο βίντεο φαίνεται η τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων να φέρουν στη ζωή ένα μικρό παιδί που είναι στα όρια της ζωής και του θανάτου και κινδυνεύει να αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στο νερό. Τα πλάνα παρουσιάζουν μια κατάσταση που μοιάζει με κόλαση και δυστυχώς είναι το αιγαίο πέλαγος που έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο.

Δείτε το βίντεο:

Massive Refugee Rescue in Greece

The Greek coastguard faced a race against time after a boat full of refugees capsized near the island of Lesbos.

Posted by AJ+ on Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Μέχρι και το πρωί της Παρασκευής στις ακτές της βορειοδυτικής Λέσβου, από τη Μήθυμνα και την Πέτρα μέχρι την αρχαία Άντισσα, ξεβράστηκαν 22 ανθρώπινοι σοροί, στην πλειοψηφία τους παιδιών ηλικίας λίγων μηνών έως λίγων (5-6) ετών. Ο αριθμός αυτός ήρθε να προστεθεί στους 10 μέχρι σήμερα νεκρούς του ναυαγίου και να επιβεβαιώσει τους αρχικούς φόβους, ότι στο πλοίο που ναυάγησε ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο επέβαιναν περισσότεροι από 300 φυγάδες – και σύμφωνα με κάποιες πρώτες μαρτυρίες, μέχρι και 350. Σημειώνεται πως έχουν διασωθεί 242 από τους επιβαίνοντες.   «Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικά ο φόβος για 300 – 350 επιβαίνοντες, θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές πραγματικά σκηνές τις επόμενες μέρες, όταν θα φυσήξουν άνεμοι και η θάλασσα βγάλει στην ακτή πνιγμένους ναυαγούς» έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.

Και φυσικά το ναυάγιο στη Λέσβο είναι μόλις ένα από όσα συμβαίνουν καθημερινά, με τον καιρό να προσθέτει ακόμη περισσότερα θύματα στη λίστα που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Δύο ναυάγια σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στη Κάλυμνο, αλλά και ανοικτά της Ρόδου.

Βίντεο: AJ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Πρόσφυγες
SHARE: