Η ‘Θέμις’ κρατάει τις τύχες των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Η ‘Θέμις’ κρατάει τις τύχες των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία Eurokinissi

Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Διοικητικό Εφετείο, μετά την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της επιτροπής

Της Σοφίας Φασουλάκη

Οι δικαστές θα έχουν και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι βρίσκονται από τον Ιούλιο του 2016 στη χώρα μας και έχουν ήδη αποσπάσει μία πρώτη θετική απάντηση από τον Άρειο Πάγο. Το ανώτατο δικαστήριο έχει πει  “όχι” στην έκδοση τους στην γειτονική Τουρκία, προκαλώντας αναταράξεις σε διπλωματικό επίπεδο, και μάλιστα με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, κρίνοντας ότι εάν οι 8 αξιωματικοί εκδοθούν, κινδυνεύουν να μην έχουν μία δίκαιη δίκη.

Αυτή τη φορά, το θέμα φθάνει στη δικαιοςυνη από την Κυβέρνηση, μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, τα μέλη της οποίας αποφάνθηκαν θετικά στο αίτημα του Τούρκου συγκυβερνήτη για παροχή ασύλου στη χώρα μας. Έπονται οι απαντήσεις για τους υπόλοιπους 7, οι οποίοι κρατούνται στο αςτυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού χωριού για λόγους ασφαλείας, χωρίς κανείς, ωστόσο, να μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση τους.

Για τον πρώτο αιτούντα άσυλο πάντως, η επιτροπή, τα δύο από τα τρία μέλη της οποίας είναι διοικητικοί δικαστές, έκρινε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης αόριστη, υποστηρίζοντας ακόμη ότι έχει καταστεί πρόσωπο “αρκετού ενδιαφέροντος” για τις τουρκικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιστρέψει στην γειτονική χώρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κρατηθεί από τις αστυνομικές αρχές και να υποστηρεί βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, όμοια με εκείνα που υπέστησαν όσοι συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα, κυρίως στρατιωτικοί, ως συμμέτοχοι.

“Επίσης, συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο προσφεύγων, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Διοικητικό Εφετείο, μετά την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της επιτροπής, στην οποία άλλωστε θα μπορούσε να προσφύγει και ο αιτών το άσυλο, εάν η απόφαση ήταν αρνητική.

Όποια και εάν είναι η τύχη της, το επόμενο στάδιο είναι σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν δηλαδή το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει την αίτηση της κύβερνησης, η τελευταία μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ, αλλά και τούμπαλιν. Εάν, την κάνει δεκτή, τότε ο προσφεύγων στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, θα είναι ο Τούρκος συγκυβερνήτης.

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών;

Κανένα, λένε νομικές πηγές, αφού είναι στην κρίση του δικαστηρίου το πότε θα συνεδριάσει, και πότε τα μέλη του θα είναι έτοιμα να εκδώσουν την απόφαση τους, μελετώντας όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, η κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά, και με δεδομένο ότι πρόκειται για ακόμη 7 αιτήσεις, ο χρόνος αναμένεται να είναι μακρύς. Πόσο δε μάλλον, εάν χρειαστεί και η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα