Ιερώνυμος:Mε διαφάνεια η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης

Ιερώνυμος:Mε διαφάνεια η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης

Τη συνεργασία της Πολιτείας για την παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε ανέργους ζητεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με στόχο την εξασφάλιση διαφάνειας. Ανησυχία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Τις θέσεις του για την παραχώρηση γης, απ’ ό,τι έχει απομείνει στην Εκκλησία, σε όποιους νέους ανέργους επιθυμούν να την καλλιεργήσουν, επανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προς όφελος του λαού.

Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Μονή Πετράκη και στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία επιθυμεί τη βοήθεια της Πολιτείας σ΄αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η παραχώρηση της εκκλησιαστικής γης, με διαφάνεια.

Χρειάζεται η διαφάνεια και η συνεργασία της Πολιτείας

Τόνισε ότι θεωρεί πως η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό χρειάζεται όχι μόνο διαφάνεια αλλά και τη συνεργασία της Πολιτείας. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της παραχώρησης αλλά και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας- αφού προηγηθεί η αποδέσμευσή της- θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας και αναφέρεται, όπως διευκρίνισε, στις εκτάσεις που διαχειρίζεται η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει αναφερθεί, κατ’ επανάληψη, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφού όμως προηγηθεί η αποδέσμευση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 100 μεγάλα ακίνητα που βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα, όταν μάλιστα υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αποδέσμευσής τους.

Αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού

Ο αρχιεπίσκοπος έχει προτείνει και στο παρελθόν, σε κυβερνητικούς παράγοντες των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας, την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Λαού, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με το σκεπτικό ότι, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, έχει μιλήσει πολλές φορές για τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας όσες φορές παραχωρήθηκε τμήμα της στην Πολιτεία, και γι’ αυτό τώρα ζητά, με τόση επιμονή, διαφάνεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, μητροπολίτες, επίσκοποι, κληρικοί, καθηγητές Θεολογίας και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα και ανησυχίες για την παραχώρηση εκκλησιαστικής γης

”Εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες προκαλούν οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει για χρήση αγροτική γη”, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, συντονίστρια κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσθέτοντας ότι ”δεν πρέπει με πρόσχημα την κρίση να λεηλατούμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τους φυσικούς πόρους”.

”Ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θα έβλεπε θετικά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είναι μεγάλη, και που πραγματικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, με την παραχώρησή της κύρια σε νέους ανέργους, ακτήμονες και μικροκληρούχους», αναφέρει η κ. Διώτη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν αποσαφηνίζονται και σε συνδυασμό με αναφορές στην ανάγκη αποχαρακτηρισμού εκτάσεων, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες.

Να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια παραχώρησης

Η βουλευτής ζητάει να αποσαφηνισθεί σε ποιους και με ποια κριτήρια θα παραχωρηθούν εκτάσεις και ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να διευκρινισθεί ”αν ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων θα αφορά και δασικές εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην Πάρνηθα, όπου το αίτημα για αποχαρακτηρισμό έγινε με σκοπό να δοθεί η έκταση σε επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο οποίος δεν έγινε μέχρι στιγμής λόγω αντιδράσεων”.

”Ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα είναι θετικές και η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του λαού και της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον”, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα