Καιρός: Στα λευκά η Ελλάδα από την “Σοφία” – Κλειστοί δρόμοι, εγκλωβισμοί και διασώσεις από την κακοκαιρία

Καιρός: Στα λευκά η Ελλάδα από την “Σοφία” – Κλειστοί δρόμοι, εγκλωβισμοί και διασώσεις από την κακοκαιρία
Χιόνια στα Τρία Πέντε Πηγάδια MotionTeam

Στα λευκά έντυσε την Ελλάδα η "Σοφία" - Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την χιονόπτωση, πού θα χρειαστείτε αλυσίδες.

Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει η κακοκαιρία «Σοφία», που θα επηρεάσει την Ελλάδα έως και το Σάββατο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Στην Αττική, το θερμόμετρο δείχνει υπό το μηδέν στην Πάρνηθα, ενώ κλειστή είναι και πάλι η λεωφόρος Πάρνηθας.

Φωτογραφία από τη χιονισμένη Πάρνηθα Eurokinissi

Μακεδονία

Ήδη, το δεύτερο αυτό κύμα κακοκαιρίας έφερε χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενώ δριμύ είναι το ψύχος και στα πεδινά και σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Επαρχιακή Οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.

Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων , προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Χιόνια στην Καστοριά fouit.gr

Χιόνια στην Καστοριά fouit.gr

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Ήπειρος: 35 μηχανήματα στους δρόμους

Με τις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου να έχουν ντυθεί στα λευκά ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν δεν είχαν ιδιαίτερη ένταση και μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού έχουν δεχθεί χωριά της Δωδώνης και της Παραμυθιάς!! Ελαφρώς στα λευκά και η πόλη των Ιωαννίνων! Από νωρίς το πρωί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει «επιστρατεύσει» 35 μηχανήματα για τον αποχιονισμό και την ρίψη αλατιού.

Σημειώνεται ότι στην εθνική οδό Ιωαννίνων Κακαβιάς έχει απαγορευθεί η κίνηση βαρέων οχημάτων κι αυτό γιατί δημιουργήθηκαν προβλήματα στην περιοχή της Ασφάκας και σε άλλα σημεία από νταλίκες που κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μέριμνα όλων είναι να καθαριστούν οι δρόμοι πριν η περιοχή μπει σε συνθήκες παγετού κάτι που αναμένεται να συμβεί από τις απογευματινές ώρες.

“Κόλλησε” νταλίκα στα χιόνια στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα

Από τη συνεχή χιονόπτωση κόλλησε στο χιόνι μια νταλίκα, στο ύψος του Ελευθεροχωρίου, στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα και εκχιονιστικα μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου προσπαθούν να την απομακρύνουν από το σημείο.

Νταλίκα "κόλλησε" στην Εγνατία thesprotia24.gr

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί που κινούνται αυτή την ωρα στην Εγνατία οδό και στα δύο ρεύματα κατευθύνσεως καθώς το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρο.

Έντονη χιονόπτωση στην Λαμία

Από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης πυκνό χιόνι πέφτει στην περιοχή της Λαμίας.

Η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια που παρά τη βροχή που προηγήθηκε τη νύχτα, ήδη η χιονόστρωση είναι εντυπωσιακή στη Βόρεια Λαμία, ενώ τις επόμενες ώρες θα καλυφθεί και το κέντρο.

Το περισσότερο χιόνι έχει πέσει από τα Γαλανέικα και πάνω, όπου το έχει στρώσει για τα καλά από νωρίς το πρωί.

Βοιωτία: 2 επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό παιδιών και εγκύου

Με επιτυχία στέφθηκαν δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού το βράδυ της Τετάρτης από τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στον Παρνασσό.

Εννιά παιδιά με τους γονείς τους είχαν αποκλειστεί από τους τεράστιους όγκους χιονιού στις κατασκηνώσεις του Δήμου Δελφών στην περιοχή Κρόκι.

Το σημείο ήταν ευκολότερα προσεγγίσιμο, από την πλευρά της Βοιωτίας.

Τα συνεργεία πολιτικής προστασίας του νομού κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή και να μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους εκδρομείς της πρωτοχρονιάς σε ασφαλές σημείο.

Η δεύτερη επιχείρηση αφορούσε σε χιονοδρόμους ορειβάτες οι οποίοι βρίσκονταν στο ορεινό καταφύγιο του Αθηναϊκού Ομίλου.

Η χιονοθύελλα και τα μεγάλα ύψη χιονιού τους ανάγκασαν να ζητήσουν βοήθεια χθες το μεσημέρι, για να εγκαταλείψουν το σημείο.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ήταν και μία έγκυος γυναίκα.

Τα συνεργεία αποχιονισμού έφτασαν στο καταφύγιο λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ και η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους ολοκληρώθηκε αργά την νύχτα της Τετάρτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα