Κακοκαιρία Διομήδης: Σχεδόν 200 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική – Εκκενώθηκαν τρία χωριά στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Διομήδης: Σχεδόν 200 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική – Εκκενώθηκαν τρία χωριά στη Θεσσαλία
Καταστροφές στα Φάρσαλα από την κακοκαιρία eurokinissi

Στη Θεσσαλία παραμένουν τα πιο έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία, όπου χρειάστηκε και η προληπτική εκκένωση τριών χωριών εξαιτίας υπερχείλισης ποταμών. Νοτιότερα κατευθύνεται το κύμα κακοκαιρίας.

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την σφοδρή κακοκαιρία «Διομήδης» που πλήττει τη χώρα. Οι κλήσεις που έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έως νωρίς το πρωί, έχουν φτάσει πλέον τις 196 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, από διάφορα σημεία της Επικράτειας.

Θεσσαλία: Καταστροφές και εκκενώσεις οικισμών

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας στην Καρδίτσα έγινε προληπτική εκκένωση οικισμού Ρομά, στην περιοχή Μαύρικα για λόγους ασφαλείας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στάδιο. Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης της τοπικής κοινότητας Υπέρειας Φαρσάλων από τον Δήμαρχο Φαρσάλων, λόγω υπερχείλισης παραποτάμου, ο οποίος ενώνεται στις εκβολές του με τον ποταμό Ενιπέα και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή της Π.Υ. Θεσσαλίας. Περίπου 250 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε οικίες συγγενικών τους προσώπων στα Φάρσαλα.

Πρόσθετα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση των κοινοτήτων Ψαθοχώρας και Κοσκινάς του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλέντζη. Οι κάτοικοι με μέριμνα του Δήμου Παλαμά μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά.

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν 37 κλήσεις για κοπές δέντρων, 71 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από αυτοκίνητα σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 13 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας.

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 17 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου 14 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 7 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Χαλκιδική: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία στον Δήμο Αριστοτέλη

Προβλήματα σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, προκάλεσε ο «Διομήδης», το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αλλά και των διακοπών ρεύματος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Στα λευκά η βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Κλειστά τα σχολεία σε ορεινές περιοχές της Ξάνθης και τη Θάσο

Χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί η επέλαση του «Διομήδη» στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης και στο νησί της Θάσου.

Τόσο στον δήμο Μύκης όσο και στον δήμο Θάσου, με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων, όλα τα σχολεία σήμερα παρέμειναν κλειστά λόγω των χιονοπτώσεων και της δυσκολίας που υπήρχε με την μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροφώτιση του νησιού, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών που οφείλονται στη χιονόπτωση.

Επίσης, συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Ξάνθης- Κομοτηνής -και στα δύο ρεύματα- λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η κίνηση στην ορεινή Ξάνθη γίνεται στα περισσότερα σημεία μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στο μηδέν για την πόλη της Ξάνθης και κάτω από το μηδέν στα ορεινά της περιφερειακής ενότητας.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κρήτη: Κεραυνός “χτύπησε” άνδρα στη Μεσαρά

Το κύμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει τα τελευταία 24ωρα την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, όλα συνέβησαν χθες το βράδυ όταν ένας 37χρονος την ώρα που βρισκόταν στον Κομό στη Μεσαρά Ηρακλείου χτυπήθηκε από… κεραυνό.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τους γιατρούς να διαπιστώνουν πως φέρει εγκαύματα στην πλάτη ενώ έκριναν την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ο 37χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο όπου και εισήχθη στην καρδιολογική για περαιτέρω εξετάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της χώρας πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα