Κακοκαιρία: Οχυρώνονται Θάσος και Χαλκιδική ενόψει του Γηρυόνη

Κακοκαιρία: Οχυρώνονται Θάσος και Χαλκιδική ενόψει του Γηρυόνη
Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Θάσο. Eurokinissi

Οι δύο περιοχές μετρούν τις πληγές τους από τις καταιγίδες που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε Θάσο και Χαλκιδική. Να ανοίξουν άμεσα τα ρέματα από φερτά υλικά ζήτησε ο υπουργός Άμυνας.

Τα άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει, με την ονομασία “Γηρυόνης” εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστου Μέτιου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε επιτόπια αυτοψία σε πολλά σημεία του νησιού που επλήγησαν από τις ισχυρές και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τις επόμενες ώρες ώστε να μπορέσει η Θάσος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσει εκ νέου την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Θάσο. Eurokinissi

 

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά. Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών. Σε δεύτερη φάση επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί. Δυστυχώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλέον είναι τακτικά και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, οι αιρετοί έχουν τη δική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία αλλά και των λύσεων που επιβάλλεται να δοθούν».

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Θάσο. Eurokinissi

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο νησί της Θάσου και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο οποίος έχει αναπτύξει τρία κλιμάκια με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες. «Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα επαναλαμβάνω», σημείωσε με έμφαση, «είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του στρατού ώστε να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και ν’ ανοιχθούν ρέματα και κανάλια».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των χειμάρρων ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού, ενώ σημείωσε ότι τα μηχανήματα της περιφέρειας παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του οδικού δικτύου του νησιού και να βοηθηθούν οι μετακινήσεις.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Θάσος

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη Θάσο, που βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας το προηγούμενο διήμερο.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα, ρέματα και αρδευτικά κανάλια υπερχείλισαν, πολλά σημεία του οδικού δικτύου αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε κατοίκους από τα σπίτια τους που είχαν πλημμυρίσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων και Θεολόγου.

Το κεντρικό ρέμα της Ποταμιάς υπερχείλισε, με αποτέλεσμα το νερό να τρέχει ανεξέλεγκτο προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί και στην Παναγία.

Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών που θα κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή” τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φτάνει με ελικόπτερο για να επισκεφθεί τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. ΑΠΕ ΜΠΕ

 

“Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει” για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή, και πρόσθεσε: “Δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο”.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ολυμπιάδα είπε πως το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή. “Θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα” ανέφερε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.

Δραματική η κατάσταση στη Χαλκιδική

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα και ζημιές σε αρκετές περιοχές του νομού και σε επαρχιακούς δρόμους λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.

halkidikinews

Η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους είναι αποκλεισμένη, σχολείο εκκενώθηκε και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

halkidikinews

Επί ποδός είναι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μηχανήματα του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δυνάμεις της αστυνομίας και υπάλληλοι δήμων. Επιχειρούν όπου κρίνεται απαραίτητο.

Υποχώρησε το οδόστρωμα στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού

Στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού, λόγω της κακοκαιρίας υποχώρησε το οδόστρωμα και ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων.

halkidikinews.gr

halkidikinews.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα