Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Στο “ψυγείο” η χώρα – Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Στο “ψυγείο” η χώρα – Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα
Χιονόπτωση στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Eurokinissi

Χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας Ζηνοβία - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου. Προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο φέρνει σήμερα το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που επηρεάζει από το βράδυ του Σαββάτου τη χώρα.

Πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν καλυφθεί από χιόνι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στα οδικά δίκτυα και να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι στα οχήματα που επέβαιναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΛΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ NEWS 24/7

Ο υδράργυρος σημείωσε εντυπωσιακή πτώση το πρωί της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ιδίως στον Βορρά. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-10,1 βαθμοί Κελσίου), στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-8,6), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7,1), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-6,9), στο Νευροκόπι (-6,8) και στο Παρανέστι Δράμας (-6,6 βαθμοί).

Σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (-13,3 βαθμοί), στο Σέλι (-11,1 βαθμοί) και στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).

Το κύμα κακοκαιρίας θα πλήττει τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η ''Ζηνοβία'' έφερε χιόνια στη Καρυά Eurokinissi

 

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες καθώς και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό.

Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός και Γλύφα Φθιώτιδας.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Σε ισχύ και το απαγορευτικό απόπλου από και προς Κρήτη. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου πρόκειται να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση το απόγευμα, ενώ από το Λιμεναρχείο Χανίων το πρωί της Δευτέρας.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων.

MotionTeam

 

Απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.

Χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία Eurokinissi

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία φορτηγών στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας που είχε απαγορευτεί νωρίτερα λόγω χιονόπτωσης στο Σχηματάρι, ενώ γινόταν αναστροφή στα διόδια Αφιδνών. Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα.

Ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, λίγο μετά τις 10 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Πεντέλη, που είχε διακοπεί τη νύχτα, τόσο από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, όσο και από την Ανατολή μέχρι το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει κλείσει το δρόμο προς το τελεφερίκ. Eurokinissi

Αντιλισθητικές αλυσίδες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας».

Στη Δυτική Μακεδονία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αμυνταίου-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.

Διακοπές κυκλοφορίας είναι σε ισχύ σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Ιερισσού, παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, παραλιακή οδός Νικητής) και στη διασταύρωση Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, λόγω κατολίσθησης πρανών.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα στην Πέλλα και Κορυφής-Λιανοβεργίου στην Ημαθία, λόγω καθίζησης.

Χιοόπτωση στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Eurokinissi

 

Σε λευκό κλοιό τα Λευκά Όρη

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται από σήμερα τα ορεινά των Λευκών Ορέων ενώ το πρώτο χιόνι έπεσε και στο Οροπέδιο του Ομαλού.

Η πρόσβαση στο Οροπέδιο γίνεται χωρίς προβλήματα ωστόσο οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά τις μεσημεριανές ώρες καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Ανοιχτό όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων θα παραμείνει όλη την ημέρα σήμερα το καταφύγιο φιλοξενίας αστέγων, ενώ το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής θα περιοδεύσει σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως η Δημοτική Αγορά και η πλατεία 1866, και θα μοιράσει κουβέρτες αλλά και υπνόσακους σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι άστεγοι της πόλης.

Δεμένα, τέλος, παραμένουν στο λιμάνι της Σούδας τα πλοία καθώς υπάρχει απαγόρευση απόπλου.

Χιοόπτωση στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Eurokinissi

 

Παγετός στα Τρίκαλα – Ομαλά η κυκλοφορία

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο ισχυρός παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής μέρας για τις ορεινές περιοχές των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν συνέχεια αλάτι στους παγωμένους δρόμους, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ το σύνολο του μηχανισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης του καιρού.

Χιοόπτωση στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Eurokinissi

 

Ανοιχτοί οι δρόμοι στην Καρδίτσα

Ανοιχτό είναι το επαρχιακό και οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, όπου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, οι συνεχείς παρεμβάσεις του μηχανισμού της Π.Ε. Καρδίτσας ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους απέδωσαν καρπούς και έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις των οχημάτων.

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο «παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και μια νέα πιθανή επιδείνωση του καιρού».

Χιοόπτωση στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Eurokinissi

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα