Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Χιόνι και πολικές θερμοκρασίες – Κλειστοί δρόμοι και εννέα απεγκλωβισμοί

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: Χιόνι και πολικές θερμοκρασίες – Κλειστοί δρόμοι και εννέα απεγκλωβισμοί
Χιονόπτωση στην Πάρνηθα Eurokinissi

Προβλήματα στο ακτοπλοϊκό και οδικό δίκτυο έχουν δημιουργηθεί από το κύμα κακοκαιρίας "Ζηνοβία" που πλήττει τη χώρα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, ποιοι δρόμοι έκλεισαν.

Ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», η οποία αναμένεται να βάλει στην… κατάψυξη την χώρα και να φέρει χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήττει τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΛΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ NEWS 24/7

Προβλήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι από το λιμάνι της Ραφήνας. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Κέα. Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Απαγόρευση απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων Eurokinissi

Απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.

Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει κλείσει το δρόμο προς το τελεφερίκ. Eurokinissi

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

Απαγορεύτηκε νωρίς το πρωί από την Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τον κόμβο Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Λαμία, λόγω χιονόπτωσης, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από το 5ο χιλιόμετρο, στη Μάνδρα, στο ρεύμα προς Θήβα.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων απαγορεύτηκε προληπτικά από το Σχηματάρι και πάνω, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο δρόμος αν ακινητοποιηθεί κάποιο μεγάλο όχημα.

Τελικώς λίγο μετά τις 10.30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών.

Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα. Ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.

Χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία Eurokinissi

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Πεντέλη, που είχε διακοπεί τη νύχτα, τόσο από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, όσο και από την Ανατολή μέχρι το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών χιόνιζε από το ύψος της Τραγάνας μέχρι και την Υλίκη:

lamiareport.gr

lamiareport.gr

 
lamiareport.gr

Κλειστοί δρόμοι – Διακοπές κυκλοφορίας

Σε ορισμένες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα. Ειδικότερα, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης). Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Άστρους – Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.
  • Στην επαρχιακή οδό Άστρους – Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.

Στη Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στην παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας – Κοζάνης από την Καστανιά μέχρι τα όρια Κοζάνης, η οποία είναι κλειστή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων και στις παρακάτω περιοχές:

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Π.Ε.Ο. Βεροίας – Κοζάνης από 14ο χλμ έως όρια με νομό Κοζάνης.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό
Κέντρο.

Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Αντιολισθητικές αλυσίδες EUROKINISSI

 

Την ίδια ώρα, σε αρκετούς οδικούς άξονες παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων και συσσώρευσης υδάτων.

Δ.Α.ΡΟΔΟΠΗΣ

Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου: Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Δ.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ

Τμήμα της οδού Χρυσ. Σμύρνης, στην Καβάλα.

Δ.Α.ΠΕΛΛΑΣ

Επ.Ο. Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρα, (καθίζηση οδοστρώματος).

Επ.Ο. Πολυγύρου-Ιερισσού, από 31ο χλμ., θέση «Πλατανόρεμα», (καθίζηση οδοστρώματος).

Παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, (καθίζηση χωμάτινης οδού).

Διασταύρωση Βαρβάρας Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο χλμ έως 11,7ο χλμ (κατολίσθηση πρανών του οδοστρώματος).

Παραλιακή οδός Νικητής (ανώνυμη δημοτική) στο ύψος του συγκροτήματος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ» (προ camping Αγίου Γεωργίου), (καθίζηση οδοστρώματος).

Δ.Α.ΗΜΑΘΙΑΣ

Επ. Ο. Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο οικισμού Κορυφής, (καθίζηση οδοστρώματος).

Δ.Α.ΗΛΕΙΑΣ

Δημοτική οδός Αλφειούσας-Χ.Α.Δ.Α. «Λίμνες».

Παραποτάμια οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια.

Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας από τη Γέφυρα Γραμματικού έως και την είσοδο της Τ.Κ. Νεράιδας.

Επ.Ο. 17, μεταξύ των Τ.Κ Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου.

Επ.Ο. Πύργου-Βροχίτσας, Δ.Δ. Αμπελώνα Ηλείας, μεταξύ συνοικισμού Κουζούλι με Τ.Κ. Βροχίτσας, (φθορές σε παλαιό γεφύρι).

Επ.Ο. Mουζάκι-Καράτουλα.

Στο τμήμα Λογγό – Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως –Αρήνης -Πλατιάνας από Ε.Ο. ΠύργουΚυππαρισσίας και δια Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι Επ.Ο. 6.

Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ

Επ.Ο. Αμπελώνα – Δελερίων, στο 3ο χλμ.

Δ.Α.ΧΙΟΥ

Παραλιακή δημοτική οδός Κώμης – Βουνού, στη θέση «Βίρι», (λόγω κατολισθήσεων).

Χιόνια στη Μαλακάσα

Χιονόπτωση σημειώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή της Μαλακάσας. Το χιόνι και ο πάγος καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη μετακίνηση των οχημάτων.

Το έστρωσε στο Πήλιο

Έντονη την παρουσία της στην περιοχή της Θεσσαλίας κάνει από το βράδυ του Σαββάτου η «Ζηνοβία» με σφοδρές χιονοπτώσεις σε αρκετά χωριά:

“Στα λευκά” η Χαλκιδική

Χιόνισε το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Χαλκιδική. Το seleo.gr δημοσίευσε εικόνες από τον Ταξιάρχη:

seleo.gr

 

Παγετός στη Λάρισα

Συνθήκες παγετού επικρατούν στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, μετά τη χθεσινή πτώση της θερμοκρασίας και την ασθενή χιονόπτωση που σημειώθηκε σε ορισμένες περιοχές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χθες και σήμερα το πρωί έριξε αλάτι στο οδικό δίκτυο των περιοχών: Σκοπιά Φαρσάλων, Σπηλιά Κισσάβου, Σκλήθρο Αγιάς, Ανατολή Αγιάς, Καλλιπεύκη Τεμπών και στα παράλια του δήμου Αγιάς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και των δήμων της περιοχής, παρακολουθούν τα φαινόμενα και βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πιθανότητα έλευσης ενός νέου κύματος από το βράδυ της Κυριακής.

Σημειώνεται, πως οι δρόμοι σε όλο το οδικό δίκτυο παραμένουν ανοιχτοί και η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά.

Χιονόπτωση Eurokinissi

 

Εύβοια: Φοιτητές εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο λόγω χιονόπτωσης

Λεωφορείο με φοιτητές από την Γεωπονική Αθηνών εγκλωβίστηκε στο χιόνι το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvstar.gr, στο όχημα επέβαιναν 53 άτομα τα οποία είχαν πάει για πεζοπορία στην περιοχή Βρωμονέρα στη Νότια Εύβοια. Στην επιστροφή όμως, στον δρόμο Μετοχίου Βίταλου τούς έπιασε χιονόπτωση με αποτέλεσμα το λεωφορείο να εκτραπεί της πορείας του και να πέσει σε χαντάκι, ενώ ακριβώς από κάτω είναι γκρεμός.

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση της κακοκαιρίας, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έχει ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα εμφανιστούν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

MotionTeam

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα