Κάθε καρδιά που χτυπά, αξίζει

Κάθε καρδιά που χτυπά, αξίζει

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα πρόβλημα, για κάθε λύση. Η Νavarino Pet Community έκανε κάτι πιο ορθολογικό: δυο πρωτοποριακές κινήσεις που δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των Ελλήνων, προς τα ζώα

της Νίκης Μπάκουλη

Όταν εμείς, οι Έλληνες, είχαμε πολιτισμό μπορεί οι... άλλοι να κρέμονταν από τις μπανανιές, αλλά αν το φέρουμε πιο κοντά, χρονικά, και λάβουμε υπ' όψιν μας το “ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα” του Μαχάτμα Γκάντι, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι έχει πάει πολύ λάθος.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν στη χώρα μας τουλάχιστον 3.000.000 αδέσποτες ψυχές, που... μάλλον δεν επέλεξαν να ζουν στους δρόμους. Κάποιοι ευθύνονται για αυτό, όπως ευθύνονται για την κακοποίηση τους, είτε είναι παθητική (θα έχεις δει ουκ ολίγους σκύλους, δεμένους σε βαρέλια, αποσκελετωμένους), είτε ενεργητική. Με την κρίση, οι εγκαταλείψεις έγιναν περισσότερες, ωστόσο στα θετικά ανήκει το γεγονός ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν το χρόνο τους και τη ψυχή τους, επιδιώκοντας να αλλάξουν τη νοοτροπία του “έλα μωρέ, σκυλί είναι αντέχει”.

Κάθε καρδιά που χτυπά, αξίζει

Η Navarino Pet Community , εθελοντική ενέργεια που ανήκει στις σχετικές εργασίες της Costa Navarino από το 2015, έρχεται να υπογραμμίσει το πρόβλημα, αλλά και να προσπαθήσει να δώσει μια λύση.

Πριν δυο χρόνια που λες, η Roberta Davanzo, άρτι αφιχθείσα στη Μεσσηνία από το Μιλάνο, για να αναλάβει χρέη Complex Hotel Manager του Navarino Dunes είδε τι γινόταν με τα αδέσποτα της περιοχής και σοκαρίστηκε. “ Η στιγμή που αποφάσισα να κάνω κάτι, ήταν όταν ένα θηλυκό γέννησε μέσα στο resort”.

Με την αρωγή της εταιρίας και τη δέσμευση στελεχών και συνεργατών της Costa Navarino, δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται 25 ζώα. Παράλληλα, ΄'τρέχουν” δραστηριότητες που οδηγούν στην υιοθεσία σκύλων, από επισκέπτες που έρχονται από όλη την Ευρώπη. Αυτό το καταφύγιο θα είναι στο επίκεντρο του διημέρου #WEAREBETTERWITHPETS (19-21/5), στο Westin Resort Costa Navarino. Απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν τη μεσσηνιακή φύση και τις παραλίες του Ιονίου, παρέα με φίλους, συγγενείς και τους τετράποδους συντρόφους τους.

Πριν μάθεις πώς μπορείς να βρεθείς εκεί, θα σου πω τι γίνεται γενικά στην περιοχή της Μεσσηνίας, που πρόσφατα έγινε τίτλος σε ειδησεογραφικά μέσα για “συστηματική εξόντωση αδέσποτων και μη σκυλιών, με φόλες, σε Καλό Νερό και Ράχες Κυπαρρισίας”. Είχε προηγηθεί η δηλητηρίαση ζώων, στην πόλη των Γαργαλιάνων και στις Εργατικές Εστίες των Φιλιατρών.

Το News247.gr επικοινώνησε με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας και τη Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, προκειμένου να καταγράψει την πραγματικότητα και να αναζητήσει λύσεις.

Η Κατερίνα, από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, μεγάλωσε στο εξωτερικό (Αγγλία και Αμερική) και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα “παρατήρησα πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, με τα αδέσποτα. Τότε πήρα τηλέφωνο στον Όμιλο και ρώτησα μήπως χρειάζονται βοήθεια”. Φυσικά και χρειάζονταν. Τη ρώτησα τι της έχει κάνει εντύπωση, από όσα έχει ζήσει την τελευταία τριετία. “Κατ' αρχάς, οι άνθρωποι που έχω συναντήσει σε αυτό το “ταξίδι”, με τους οποίους μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό, είναι εξαιρετικοί και έχουν συμβάλει στο να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Από εκεί και πέρα, διαπιστώνω πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά, σιγά στην Ελλάδα. Υπάρχει αύξηση των αδέσποτων, αλλά ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως το ζωάκι του πρέπει να στειρώνεται, ώστε να μην εγκαταλείπονται κουτάβια, όπως και ότι και αυτές οι ψυχές έχουν δικαιώματα”.

Κάθε καρδιά που χτυπά, αξίζειΔεν είχε πρόχειρο τον ακριβή αριθμό των ζώων (σκύλων και γάτων) που φιλοξενούνται στο χώρο. Εξήγησε ωστόσο, ότι “πολλά είναι άρρωστα, πληγωμένα, πυροβολημένα... Σε κακή κατάσταση. Τα φροντίζουμε και μετά προσπαθούμε να τα δώσουμε για υιοθεσία. Αν δεν τα καταφέρουμε, μένουν μαζί μας”. Οι υιοθεσίες έχουν μια διαδικασία ελέγχου του σπιτιού που θα πάει το ζώο, είτε δίνεται κάπου στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό “γιατί υπάρχουν και πολλοί που έρχονται για διακοπές και υιοθετούν”.

Διευκρινίζει ότι “πλέον έχουμε προχωρήσεις σε στειρώσεις όλων των ζώων που είναι σε αγέλες, αλλά προκύπτουν νέα αδέσποτα από τα σπίτια. Δηλαδή, η σκυλίτσα μένει έγκυος και μετά τα κουτάβια της καταλήγουν σε ένα πολυσύχναστο χώρο, μήπως και τα βρει κάποιος και τα υιοθετήσει”. Ξεκάθαρα αυτός δεν είναι τρόπος και σίγουρα υπάρχει λύση, που είναι η στείρωση. Τι άλλο μπορεί να γίνει για να ζήσουμε την ημέρα που δεν θα εγκαταλείπονται ή δεν θα κακοποιούνται τα ζώα; “Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να δεχόμαστε στο χώρο μας, επισκέψεις από σχολεία και νηπιαγωγεία ή να πηγαίνουμε εμείς στα σχολεία και να μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται, να τους μαθαίνουμε πως το ζώο είναι ευθύνη και χρειάζεται φροντίδα. Οι μαθητές ανταποκρίνονται πολύ καλά, γιατί είναι σαν “σφουγγάρια”. Μόνο με τα νέα παιδιά μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Θεωρώ πως αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης”.

Κάθε καρδιά που χτυπά, αξίζει


Συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας υπάρχει “αλλά θέλουμε να επιδιώξουμε να γίνει καλύτερη. Είναι ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα”. Η πρωτοβουλία της Costa Navarino, με το #WEAREBETTERWITHPETS weekend (19-21/5, Westin Resort Costa Navarino) “είναι πολύ ωραία, όπως θα ήταν ωραίο να κάνουν αντίστοιχες ενέργειες και ξενοδοχεία της πόλης μας. Θα ήταν καλό για όλους. Για το Δήμο, αλλά και για τα ζώα”.

Από τη Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, μας μίλησε η Κωνσταντίνα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, ως μέλος οικογένειας μεταναστών και πριν 20 χρόνια επέστρεψε στον τόπο που ερχόταν για διακοπές, κάθε καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει 5 εθελοντές και φιλοξενεί 100 ζώα “συν το τάισμα και τη φροντίδα σε όσα αδέσποτα υπάρχουν στην περιοχή”.

Όταν γύρισε από τον Καναδά, εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο της Αττικής “και εκεί αντιλήφθηκα το μίσος που υπήρχε από τους γείτονες, για τα αδέσποτα, αλλά και για όσους τα τάιζαν. Έτσι, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση της προστασίας απέναντι σε αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα, που στην τελική δεν έφταιγαν σε τίποτα. Έπειτα, είδα πως το πρόβλημα υπήρχε παντού και ήθελα να κάνω κάτι για αυτό. Ξέρω ότι δεν τελειώνει ποτέ αυτή η ιστορία. Είμαστε σαν τους κοινωνικούς λειτουργούς. Αλλά και το να μην κάνεις κάτι, δεν είναι λύση. Έχω επιλέξει να είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη”.

Πλέον υπάρχει και αυστηρός νόμος

Από το 2012 υπάρχει και νόμος που αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αυστηρός. Τον Οκτώβριο του 2016, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε, με την εγκύκλιο 4/2014, από τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη βίας κατά ζώων προβλέπεται στο Νόμο 4039/2012.

Τα πρόστιμα δεν τα λες και παραδειγματικά (για εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα, επιβάλλεται αυτό των 300 ευρώ), αλλά είναι μια αρχή. Το news247.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα, με την Εισαγγελέα Προστασίας, Ζώων, Πετρούλα Μακρή να εξηγεί γιατί την επόμενη φορά που θα δεις ένα χαριτωμένο κουτάβι πρέπει πραγματικά να αναρωτηθείς αν είσαι κατάλληλος να το υιοθετήσεις.

Το θέμα βέβαια, είναι πώς να μην φτάνουμε στην απειλή για τιμωρία, ώστε να σταματήσουν οι εγκαταλείψεις και οι κακοποιήσεις.

Η Κωνσταντίνα τονίζει ότι “παλαιότερα δεν υπήρχε τίποτα. Τώρα, μπορείς να καλέσεις την αστυνομία όταν βλέπεις δεμένο ζώο ή κακοποίηση, γίνεται κατάθεση και μετά η υπόθεση παίρνει το δρόμο της. Αν μπορούμε να πάρουμε το ζώο, το κάνουμε. Προσπαθούμε ωστόσο, να μην διαπληκτιζόμαστε με τους ιδιοκτήτες, γιατί τότε χάνουμε την πρόσβαση στο ζώο. Περνάμε από τα σημεία, αλλάζουμε το νερό, καθαρίζουμε το χώρο, ταΐζουμε το σκύλο και προσπαθούμε να δείξουμε στον ιδιοκτήτη του πως το “έλα μωρέ, σκυλί είναι αντέχει” δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια”.

Η αλλαγή θα έλθει από τα σχολεία

Η κατάσταση στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας έχει βελτιωθεί την τελευταία διετία “μέσω του προγράμματος στείρωσης για τα αδέσποτα. Είχαμε 60 ζώα πέρυσι, βάσει του κονδυλίου και φέτος 50”. Το κονδύλι φτάνει τα 10.000 ευρώ, το χρόνο και αφορά και την ιατρική περίθαλψη τραυματισμένων ζώων. “Υπάρχει βοήθεια, αλλά αυτό που συμβαίνει, οι εγκαταλείψεις και οι κακοποιήσεις, είναι παραπάνω από τις δυνατότητες των εθελοντών”.

Βλέπει φως στο τούνελ; “Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και να μπουν προγράμματα στα σχολεία, στις μικρές τάξεις. Τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και μαθαίνουν ποια είναι η συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς. Η νοοτροπία στην περιφέρεια δεν είναι καλή, αλλά πιστεύω πως αν υπάρξει ενημέρωση θα είναι τα παιδιά αυτά που θα αλλάξουν τη νοοτροπία των γονιών”. Και πάντα βοηθούν πρωτοβουλίες, σαν και αυτή της Navarino Pet Community, για την αφύπνιση και τη δραστηριοποίηση που τελικά θα μας κάνουν όλους καλύτερους.

Τι θα κάνεις το σαββατοκύριακο 19-21/5

Το πρόγραμμα που έχουν δημιουργήσει οι υπεύθυνοι του #WEAREBETTERWITHPETS weekend (19-21/5, Westin Resort Costa Navarino), έχει ως στόχο να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του θέρετρου, αλλά και να μπορείτε να περάσετε όμορφα παρέα με τους φίλους ή την οικογένεια σας, παρουσία όλων των μελών (δίποδων... και τετράποδων). Θα γνωρίσεις το καταφύγιο που έχει δημιουργήσει η εταιρία, στο χώρο της και... ενδεχομένως να αποκτήσεις έναν ακόμα φίλο ζωής. Όχι, δες λίγο τι σε περιμένει.

Παρασκευή 19/5

Άφιξη στο The Westin Resort Costa Navarino

Δώρο καλωσορίσματος #WeAreBetterWithPets από την PURINA®

Welcome cocktail για να γνωριστούμε μεταξύ μας

Σάββατο 20/5

10:00-12:00 Βασική υπακοή: συμβουλές και μυστικά για «αρχάριους» σκυλογονείς, για μια αρμονική συμβίωση, από τον διακεκριμένο εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων)

Aν δεν έχετε ακόμα το δικό σας τετράποδο φίλο, αλλά θέλετε να φύγετε με φουντωτή παρέα, σας περιμένουμε στις 10.00 π.μ. στο BarkYardPark, για να γνωρίσετε τα σκυλάκια του Navarino Pet Community. Σίγουρα κάποια κουνιστή ουρίτσα θα σας σαγηνεύσει…

15:00-17:00 Εκπαίδευση, τεχνικές και συμβουλές για «προχωρημένους», για να κάνουμε τη ζωή με το σκύλο μας ακόμα καλύτερη – αξιοποιείστε την πολύτιμη εμπειρία του εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων)

17:30 Η ώρα της υιοθεσίας

Κυριακή 21/5

10:00-12:00 Καλλωπισμός και συμβουλές ομορφιάς για τους τριχωτούς φίλους μας, από την ομάδα της κινητής μονάδας Aussie Pet Mobile GR

12:00-14:00 Η ώρα της υιοθεσίας

Όσοι υιοθετήσετε ένα από τα σκυλάκια της Navarino Pet Community, η PURINA® προσφέρει δωρεάν τροφή για 6 μήνες, ενώ η AussiePetMobileGR αναλαμβάνει επιτόπου το κούρεμα και την περιποίηση του νέου φίλου που μόλις υιοθετήσατε, για να τον παραλάβετε καθαρό και φροντισμένο. Επίσης, κάθε θέση που θα προκύψει, θα καλυφθεί αμέσως από άλλο αδέσποτο ζωάκι της περιοχής.

Αναχώρηση από το The Westin Resort Costa Navarino
 

SHARE:

24Media Network