Κατολίσθηση στο Πλωμάρι Λέσβου: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες της καταστροφής

Κατολίσθηση στο Πλωμάρι Λέσβου: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες της καταστροφής
Κατολίσθηση στο Πλωμάρι

Το μέγεθος της καταστροφής στο Πλωμάρι αποτυπώνουν οι εικόνες drone από την αυτοψία που έκανε στην περιοχή η ομάδα του καθηγητή Ευθύνη Λέκκα.

Κόβουν την ανάσα τα εναέρια πλάνα από την επιτόπια έρευνα που έκανε ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πλωμάρι της Λέσβου, στο σημείο όπου κατολίσθηση που προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Λόγω της κατολίσθησης, 37 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι “η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής”. 

“Η περιοχή αυτή”, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, “είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα