Λέκκας: Τα επόμενα τρία χρόνια θα πολλαπλασιαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας
O πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα λέγοντας πως επείγει η αλλαγή του τρόπου που η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει.

Με αφορμή την κακοκαιρία ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας μίλησε στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

"Υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι συχνότερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι θα πολλαπλασιαστούν επί τρεις φορές τα επόμενα δυο- τρία χρόνια αυτά τα φαινόμενα. Για παράδειγμα, αν θα είχαμε τρία πλημμυρικά φαινόμενα φέτος θα έχουμε εννιά. Θα έχουμε πιο συχνές και πιο έντονες βροχοπτώσεις. Πρέπει να δούμε εκ νέου τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Αυτό γίνεται ήδη αλλά χρειάζεται να γίνουν προσεκτικά και μεθοδικά οι βελτιώσεις. Χρειάζεται πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο διαχειριστικό. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε έναν πυροσβεστικό κρουνό και να θέλουμε για να τον πάρουμε 1,5 χρόνο. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Χρειάζονται πόροι που δεν τους έχουμε. Είμαστε ένα κράτος σε πτώχευση. Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.Τα γεγονότα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε. Στο Μάτι δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα από πλημμύρες, ενώ στη Μάνδρα μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθούν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία
SHARE: