Κι όμως, μοτοσυκλέτα και οδική ασφάλεια πάνε μαζί

Κι όμως, μοτοσυκλέτα και οδική ασφάλεια πάνε μαζί

Αν θέλετε να κινείστε στην πόλη και να ταξιδεύετε με ασφάλεια, τηρείστε ευλαβικά τις παρακάτω συμβουλές

Εξ ορισμού η οδήγηση μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει αυξημένους κινδύνους σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Άσχετα με το αν είσαι άριστος αναβάτης ή όχι, είσαι εκτεθειμένος έναντι μεγαλύτερων οχημάτων και ασυνείδητων ή άπειρων οδηγών. Με την έλλειψη λαμαρίνας να σε προστατεύει, το να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές αποτελεί μονόδρομο!

Δεν θα σας κάνουν άφθαρτους αλλά θα μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμπλακείτε σε ατύχημα κι αν συμβεί αυτό, το να τραυματιστείτε σοβαρά. Αν και η πιο απλή συμβουλή, που αφορά τα μικροατυχήματα της καθημερινότητάς μας, είναι η επιλογή μιας αξιόπιστης ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία θα παρέχει ευρεία γκάμα καλύψεων και σιγουριά στην αποζημίωση.

Από εκεί και πέρα, με τυχαία σειρά αλλά την ίδια σημασία, τα παρακάτω πρέπει να αποτελούν «Ευαγγέλιο» για κάθε αναβάτη…

Κράνος

Μπορεί στην Ελλάδα η πιο συνηθισμένη χρήση του κράνους να αφορά στην προστασία του… αγκώνα, όμως η ορθή χρήση του κράνους αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να επιβιώσετε μίας άσχημης πτώσης. Μη σκεφτείτε το κόστος απόκτησής του – εκτός και αν μπορείτε να κοστολογήσετε την ίδια σας τη ζωή. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα καλής ποιότητας κράνος και κατά προτίμηση «Full Face», που να καλύπτει όλο το πρόσωπο. Πρέπει να το φοράτε ακόμα και στη μικρότερη διαδρομή (συνήθως το κακό γίνεται πηγαίνοντας… «εδώ δίπλα») ενώ επιβάλλεται να έχετε δεμένο και το ειδικό λουράκι. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να φύγει από το κεφάλι σας την κρίσιμη στιγμή.

Λοιπός εξοπλισμός

Ενώ το κράνος είναι το «α» και το «ωμέγα», κάθε συνειδητοποιημένος και υπεύθυνος οδηγός δίτροχου, προτού ανέβει στη σέλα προμηθεύεται και τον υπόλοιπο εξοπλισμό ασφαλείας. Τι περιλαμβάνει αυτός; Τζάκετ που εκτός από το κρύο, σας προστατεύει σημαντικά σε περίπτωση πτώσης. Πλέον στην αγορά υπάρχουν και επιλογές με αερόσακους για επιπλέον ασφάλεια.

Αντίστοιχα, φοράμε ενισχυμένο παντελόνι και γάντια μηχανής ώστε να αποφύγουμε τσιμπήματα από έντομα αλλά και άσχημα εγκαύματα σε περίπτωση ατυχήματος. Εξίσου σημαντικές είναι οι μπότες αλλά και η ζώνη της μέσης που συνιστάται ειδικά για μεγάλες αποστάσεις. Με τα παραπάνω, μία απλή πτώση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές και τίποτα περισσότερο.

Μεταφορά αποσκευών

Ποτέ στα χέρια του συνεπιβάτη ή πρόχειρα περασμένες στον ώμο. Όταν ταξιδεύετε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαϊνές «βαλίτσες», tank bags ή έστω να χρησιμοποιείτε ειδικούς ιμάντες που θα επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά των αποσκευών χωρίς να κινδυνεύουν να έρθουνε σε επαφή με την εξάτμιση ή την αλυσίδα. Όποια λύση κι αν επιλέξουμε, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην κατανομή βαρών ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ισορροπία μας εν κινήσει.

Συνεπιβάτες

Η συμπεριφορά ενός συνεπιβάτη σε μοτοσυκλέτα είναι υψίστης σημασίας. Δεδομένου πως ο ρόλος του είναι εξ ορισμού από ουδέτερος έως αρνητικός, οι λάθος κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση. Ειδικά λοιπόν σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, αποφεύγουμε να έχουμε άπειρους συνεπιβάτες και πριν από κάθε μετακίνηση ένα μικρό «μάθημα» για τον τρόπο συμπεριφοράς τους είναι απαραίτητος,τόσο για τη θέση του σώματός τους όσο και για τις αντιδράσεις τους.

Διασταυρώσεις

Ο μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων που αφορούν σε μοτοσικλετιστές, λαμβάνει χώρα σε διασταυρώσεις. Η παραβίαση ενός φωτεινού σηματοδότη ή του «Stop» αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο και όχι μόνο λόγω ασυνειδησίας των οδηγών. Συχνά υπαίτια για τέτοια φαινόμενα είναι η αφηρημάδα πολλών οδηγών, το μυαλό των οποίων παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ειδικα στις μέρες μας συχνά ταξιδεύει.

Όταν σε τέτοια συμβάντα εμπλακούν δύο οχήματα, συνήθως οι συνέπειες περιορίζονται σε υλικές ζημιές οι οποίες μπορούν να διευθετηθούν ακόμα και με φιλικές δηλώσεις. Στην περίπτωση όμως που το ένα από τα δύο οχήματα είναι μοτοσυκλέτα η καλύτερη κάλυψη που μπορεί να μας παρέχει μία ασφαλιστική εταιρεία είναι η « μοτοπροστασία». Ακόμα λοιπόν κι αν έχουμε προτεραιότητα, κόβουμε ταχύτητα και ελέγχουμε προσεκτικά τον κάθετο δρόμο.

Ώρες αιχμής

Το πιο επικίνδυνο κομμάτι οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας είναι σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Όταν όλα τα οχήματα είναι ακινητοποιημένα, το πέρασμα ανάμεσά τους είναι μεν θεμιτό αλλά ο αναβάτης θα πρέπει να έχει πάντα στο νου του το ενδεχόμενο να ανοίξει μία πόρτα αυτοκινήτου ξαφνικά ή να πεταχτεί ένας πεζός πίσω από όχημα που του έκρυβε την ορατότητα. Αν από την άλλη υπάρχει ροή οχημάτων έστω και με λίγα χιλιόμετρα την ώρα, το πέρασμα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα ελοχεύει πολλούς κινδύνους.

Η αλλαγή λωρίδας ενός οχήματος μπορεί να γίνει την πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή μην αφήνοντας μας χρόνο να αντιδράσουμε αποτελεσματικά λόγω της ταχύτητας που μπορεί να έχουμε αναπτύξει. Λαμβάνουμε, επίσης, πάντα υπόψη, πως πίσω από το τιμόνι των άλλων οχημάτων δεν βρίσκονται οδηγοί επιπέδου Σουμάχερ. Μπορεί κάποιος να μην έχει την εμπειρία να αντιδράσει, τα αντανακλαστικά για να αποφύγει μία σύγκρουση, την ψυχραιμία να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση ή την ικανότητα να ελέγχει και την κίνηση οχημάτων που δεν ακολουθούν συγκεκριμένη λωρίδα με αποτέλεσμα κάποιες φορές η οδήγηση μοτοσυκλέτας να αποβεί μοιραία και αυτοκαταστροφική.

Πεζοί

Όπως είναι ωευρέως γνωστό,  οι πεζοί έχουν παντού και πάντα προτεραιότητα. Κινούμενοι λοιπόν εντός αστικού κύκλου θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί γιατί μία σύγκρουση με πεζό μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες που θα μας γεμίσουν τύψεις για μία ζωή αλλά και θα μας εμπλέξουν σε νομικές διαδικασίες στις οποίες μία καλή ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικός αρωγός.

Αλκοόλ/κούραση

Η λαϊκή ρήση «ένα ποτηράκι ίσον κανένα» δεν βρίσκει καμία, μα καμία εφαρμογή στους δρόμους. Ακόμα κι ένα ποτήρι αλκοόλ μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αντανακλαστικά μας, την ταχύτητα αντίδρασή μας αλλά και τη δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων που μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αν λοιπόν έχουμε καταναλώσει έστω και ελάχιστο αλκοόλ, δεν ανεβαίνουμε ποτέ στη μοτοσυκλέτα μας. Αντίστοιχα, αν νιώθουμε πολύ κουρασμένοι ή νυσταγμένοι, καλό είναι να αποφεύγουμε να ρισκάρουμε.

ΚΟΚ

Αφήσαμε αυτή την κατηγορία τελευταία γιατί θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Σεβόμαστε πάντα το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση. Όχι για να αποφύγουμε πρόστιμα αλλά για να διαφυλάξουμε την υγεία μας.

Οι δρόμοι δεν πρέπει να αποτελούν «αρένα» όπου κάθε μέρα οδηγοί και αναβάτες πρέπει να δίνουν μάχη για να παραμείνουν ζωντανοί. Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κατασκευάστηκαν για να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μας μεταφέρουν με ασφάλεια από το ένα μέρος στο άλλο, όχι για να ρισκάρουμε τη ζωή μας σε καθημερινή βάση. Αν σεβόμαστε τον ΚΟΚ και τους γύρω μας τότε θα φτάνουμε όλοι ασφαλείς στον προορισμό μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα