Κινέτα: Δραματικές στιγμές – Οικογένειες σώθηκαν την τελευταία στιγμή

Κινέτα: Δραματικές στιγμές – Οικογένειες σώθηκαν την τελευταία στιγμή
Καταστροφές στην Κινέτα, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

Από όλες τις κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική σε τρεις περιπτώσεις προχώρησε σε επιχειρήσεις διάσωσης με ευτυχές αποτέλεσμα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή-Χρειάστηκε να κόψουν κάγκελα σε παράθυρα για να απεγκλωβίσουν οικογένεια που μπήκε ο χείμαρρος μέσα στο σπίτι τους

Υπεράνθρωπο αγώνα έδωσαν τα ξημερώματα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ειδικά στην Κινέτα, όπου σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής δέχτηκε τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς, αφού τίποτε δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το βουνό και λόγω της κακοκαιρίας σχηματίστηκαν πελώριοι χείμαρροι με φερτά υλικά και κορμούς που έφραξαν τα φρεάτια και σάρωσαν την περιοχή έως και την Εθνική Οδό.

Ευτυχώς από νωρίς η Πυροσβεστική είχε φροντίσει να έχει σε μεγάλη διασπορά τις δυνάμεις της και έτσι η επέμβαση των κλιμακίων όπου τους ζητήθηκε ήταν άμεση.

Συνολικά στην Κινέτα από τις 48 κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων και τις 40 για παροχές βοήθειας και απομακρύνσεις ατόμων από τα οχήματά τους και τις οικίες τους σε ασφαλές σημείο, τρία περιστατικά εξελίχτηκαν σε επιχειρήσεις διάσωσης με ευτυχές αποτέλεσμα κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό.

Το πιο επικίνδυνο περιστατικό σημειώθηκε σε υπόγεια οικία επί της οδού Ύδρας στην Κινέτα, όπου το φαινόμενο έπιασε στον ύπνο μία οικογένεια, ένα νεαρό ζευγάρι με την μόλις 5 ετών κορούλα τους. Εντελώς ξαφνικά κατέβηκε με ορμή από το βουνό ένας χείμαρρος με τεράστιες ποσότητες νερού, πέτρες και κορμούς δέντρων και έφραξε την πόρτα του σπιτιού τους, ενώ στα παράθυρα είχαν κάγκελα και δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Το σπίτι πλημμύρισε μέσα σε δευτερόλεπτα και μόλις που πρόλαβαν οι γονείς να καλέσουν την Πυροσβεστική.

Στο σημείο έφτασαν οι πρώτες δυνάμεις μέσα σε 5 λεπτά και επικεντρώθηκαν στο να κόψουν με σιδηροτροχούς τα κάγκελα στα παράθυρα αφού ήταν αδύνατο να τραβήξουν τους κορμούς από την είσοδο.

Τα λεπτά περνούσαν δραματικά με το σπίτι να πλημμυρίζει νερό και την οικογένεια να αγωνιά μέσα στο σπίτι τους που είχαν εγκλωβιστεί και κινδύνευαν από βέβαιο πνιγμό. Κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή οι πυροσβέστες κατάφεραν να κόψουν τα κάγκελα στα παράθυρα και να βγάλουν από εκεί τους γονείς και την κορούλα τους, τους οποίους μετέφεραν στη συνέχεια σε ασφαλές σημείο.

Ακολούθησαν άλλες δύο δραματικές διασώσεις σε οικίες όπου επίσης οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από τα σπίτια των ανθρώπων, σε άτομα που ήταν παντελώς αδύνατο να απομακρυνθούν από μόνα τους από το σημείο. Στην οδό Χλόης, οι πυροσβέστες κατάφεραν να εισέλθουν εγκαίρως σε οικία όπου διέμενε ηλικιωμένο ζευγάρι και να τους απεγκλωβίσουν άμεσα, ενώ στην οδό Γερανίου ένας πατέρας είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι του με τον γιο του που αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Όπως είναι εντελώς λογικό, ο πατέρας δεν εγκατέλειπε το παιδί του που ήταν εντελώς ανήμπορο να μετακινηθεί με την στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα στο σπίτι τους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι πυροσβέστες πρόλαβαν και έφτασαν εγκαίρως, εισήλθαν στην οικία και απεγκλώβισαν με ασφάλεια πατέρα και γιο.

Η μεγάλη διασπορά δυνάμεων λειτούργησε και λειτούργησε αποτελεσματικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση που όλα κρίθηκαν σε λεπτά ακόμη και σε δευτερόλεπτα αν δεν είχε γίνει αυτός ο σχεδιασμός, σήμερα το πρωί θα έρχονταν στο φως τραγωδίες.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα