Κιβωτός του Κόσμου: Εκφοβίζουν παιδιά για να μη μιλήσουν – Μπαράζ μαρτυριών για περιστατικά κακοποίησης

Κιβωτός του Κόσμου: Εκφοβίζουν παιδιά για να μη μιλήσουν – Μπαράζ μαρτυριών για περιστατικά κακοποίησης
Κιβωτός του Κόσμου EUROKINISSI

Παιδιά των οποίων οι μαρτυρίες ίσως αποδειχθούν μαρτυρίες-κλειδί για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου εκφοβίζονται ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις. Οι καταθέσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο".

Οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε όλες τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου είναι πλέον καταιγιστικές αφού τα στόματα σιγά-σιγά ανοίγουν.

Ακόμα όμως και τώρα, που η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της και η δικαιοσύνη παλεύει να ξεμπλέξει το κουβάρι έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες ακόμα και σε πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, κάποιοι, μέσα από την Κιβωτό, εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια.

Πληροφορίες του NEWS 24/7 αναφέρουν ότι παιδιά που διαμένουν ακόμη στις δομές και ξέρουν αποδεδειγμένα πρόσωπα και καταστάσεις εκφοβίζονται συστηματικά. Στόχος όσων εκφοβίζουν είναι να κρατηθούν τα συγκεκριμένα στόματα κλειστά για να μην αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Το γεγονός ότι ακόμα και τώρα παράγοντες της δομής θεωρούν ότι έχουν τη δύναμη να εκφοβίζουν και να ορίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εξελίξεις δείχνει πολλά για τον τρόπο που η Κιβωτός λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, η εν λόγω εξέλιξη φανερώνει και μία επιπλέον ανάγκη. Να δεχθούν τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου την καλύτερη δυνατή φροντίδα, κυρίως σε ότι αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Ηδη, έγινε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το νέο Διοιητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Τα παιδιά που εκφοβίζονται μπορούν με τον δέοντα χειρισμό να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση των ευθυνών. Μερικά, δε, αποτελούν παράλληλα και θύματα των βίαιων μεθόδων που εφαρμόζονταν στις δομές, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες καταγγελίες. Προκύπτει έτσι η ανάγκη παιδιά, τα οποία έχουν ήδη θυματοποιηθεί, να απομακρυνθούν άμεσα από τις δομές του Κιβωτού.

Την ίδια ώρα παραμένει κομβικός στην αποκάλυψη του συνόλου της αλήθειας ο ρόλος των εργαζόμενων στις δομές, των πάσης φύσεως επαγγελματιών.

Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής, όπως τονίζαμε και στο ρεπορτάζ του Σαββάτου το βάρος των αποκαλύψεων έχει πέσει στις πλάτες των παιδιών που βρήκαν την πολύ μεγάλη δύναμη και το κουράγιο να καταγγείλουν.

Τα ίδια αυτά παιδιά είναι αυτά που περιμένουν τους επαγγελματίες που εργάζονταν στη δομή να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά και να προσέλθουν στις επίσημες κρατικές αρχές για να καταθέσουν όσα γνωρίζουν.

Κιβωτός του Κόσμου: “Η πρεσβυτέρα γνωρίζει”

Νέα μαρτυρία που είδε το “φως” της δημοσιότητας, τοποθετεί και την πρεσβυτέρα και πρόεδρο της “Κιβωτού” Σταματία Γεωργαντή στο “κάδρο” των εμπλεκόμενων προσώπων, σημειώνοντας πως γνώριζε για τα όσα συνέβαιναν στη δομή.

Συγκεκριμένα, συγγενής του 19χρονου ο οποίος στην καταγγελία του κατονόμασε τον πάτερ Αντώνιο, μίλησε σε εκπομπή του MEGA και αποκάλυψε: «Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει “αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα».

Και συνέχισε: «Ο μικρός, όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι. Και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει: “Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί;” και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει “πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί, μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα».

Ο θείος του 19χρονου ανέφερε, επίσης, για τον πάτερ Αντώνιο: «Είχαν πάει για μπάνιο και έβαλε τα χέρια του μέσα και του έπιανε τα γεννητικά όργανα, μέσα στη θάλασσα. Κανά – δυο φορές που πήγε ο μικρός να πλησιάσει στον υπολογιστή δέχθηκε την επίθεση, καθώς όταν τον είδε έκανε σαν τρελός “δεν θα ξανακουμπήσεις, δεν θα ξανακουμπήσεις”».

«Το παιδί από την μία τον αγαπάει, τον λατρεύει, τον σέβεται, δεν μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του, και από την άλλη νιώθει απογοήτευση και “πώς μου το έκανε αυτό, γιατί, γιατί”. Έτσι έλεγε όταν μας τα αποκάλυψε. Μάλιστα, όταν ήταν μικρούλης, έξι ετών τον αποκαλούσε για πολλά χρόνια “μπαμπά” και μετά του το απαγόρευσε και του έλεγε θα με λες “πάτερ”».

Κιβωτός του Κόσμου: Νέοι μάρτυρες καλούνται σε κατάθεση – Τέσσερα πρόσωπα στο “κάδρο” των ερευνών

Σωρεία καταγγελιών για ασέλγεια και κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”, θα ερευνήσει άμεσα η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Νωρίτερα, δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων, εντός των οποίων περιλαμβάνονταν περισσότερες από 10 καταγγελίες σωματικής κακοποίησης, άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου.

Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομία στις 16/11.

Δεν αποκλείεται δε οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν παραρτήματα της “Κιβωτού του Κόσμου” να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

Κιβωτός του Κόσμου: Έρχεται νέα συγκλονιστική κατάθεση μάρτυρα

Παράλληλα, πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν γνωστό ότι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να καταθέσουν είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της δομής, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να καταθέσει για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή του οργανισμού.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο “μικροσκόπιο” της Εισαγγελίας βρίσκεται στέλεχος της οργάνωσης, σε βάρος του οποίου υπάρχει η καταγγελία ενός 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που ερευνώνται είναι εργαζόμενοι στην Κιβωτό, από το στενό περιβάλλον του παραπάνω στελέχους, που ζούσαν από παιδιά σε δομές της οργάνωσης και κατέληξαν να εργάζονται εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν για τα τρία αυτά πρόσωπα ότι δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Ο ρόλος των τριών φαίνεται να ήταν πολύ συγκεκριμένος, με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ να αναφέρει ότι αναλάμβαναν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα