Κλείνουν σχολεία στη Β. Ελλάδα λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης

Οι μαθητές κατέλαβαν σχολεία στα Γιάννινα και στην Ηγουμενίτσα. Υπό κατάληψη είναι το 1ο Λύκειο Ηγουμενίτσας, το Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ιωαννίνων, το Μουσικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το Λύκειο Ελεούσας. Αφορμή για τις καταλήψεις είναι, σύμφωνα με τους μαθητές, τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν με τη μεταφορά των μαθητών. (EUROKINISSI)
Οι μαθητές κατέλαβαν σχολεία στα Γιάννινα και στην Ηγουμενίτσα. Υπό κατάληψη είναι το 1ο Λύκειο Ηγουμενίτσας, το Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ιωαννίνων, το Μουσικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το Λύκειο Ελεούσας. Αφορμή για τις καταλήψεις είναι, σύμφωνα με τους μαθητές, τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν με τη μεταφορά των μαθητών. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Και άλλα σχολεία, πέρα από αυτά της Φλώρινας, αναμένεται να κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω αδυναμίας να πληρώσουν για πετρέλαιο θέρμανσης

Τη δυσάρεστη αυτή βεβαιότητα διατύπωσαν δήμαρχοι της Β. Ελλάδας κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, το βράδυ της Παρασκευής.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ -αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα- προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε αναπάντητο.

Αίτημα ιδιαιτέρως σοβαρό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των αναγκών τους είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Όπως σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, στα γραφεία της ΚΕΔΕ έχουν αρχίσει και φθάνουν επιστολές από δημάρχους που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα σχολεία.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Έδεσσα και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Έσχατη λύση που απομένει για τους δημάρχους, όπως οι ίδιοι έλεγαν, είναι οι ξυλόσομπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network