Κλειστά τα σχολεία στον Ασπρόπυργο. Έκτακτα μέτρα για την προστασία των κατοίκων από το τοξικό νέφος

Για 4η ημέρα έντονη αιθάλη και μυρωδιά καμμένου ιδιαίτερα πάνω από τις ανατολικές συνοικίες της Αττικής,από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο,στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο,Τρίτη 9 ιουνίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Για 4η ημέρα έντονη αιθάλη και μυρωδιά καμμένου ιδιαίτερα πάνω από τις ανατολικές συνοικίες της Αττικής,από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο,στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο,Τρίτη 9 ιουνίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπρόπυργου συστήνει το υπουργείο Παιδείας. Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τι δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη φωτιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την άμεση κατάσβεση και τον περιορισμό των κινδύνων από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο

Με πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και υπό την προεδρία του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ για να εκτιμηθεί το περιστατικό της πυρκαγιάς στο ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης του περιστατικού με τη συνδρομή της Περιφέρειας κα του Δήμου Ασπροπύργου, περιόρισε την επέκταση της πυρκαγιάς σε όμορες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες τα προϊόντα καύσης (καπνός και αιωρούμενα σωματίδια) θα μειωθούν αισθητά, χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που διενήργησε ο «Δημόκριτος» και η Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ασπροπύργου οι οποίες κρίνονται επαρκείς.

Ζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από τους δήμους της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, η Γ.Γ ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη, ο Γ.Γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γ.Γ Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασάις Τάσος Μαυρόπουλος, η Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Βασιλική Καραούλη, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος, ο Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Σερεντέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Ασπροσπύργου Νίκος Μελετίου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΚΑΒ, των συναρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την σύσκεψη, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε :

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο υπουργείο είχαμε μια πολύ ευρεία σύσκεψη από τα συναρμόδια υπουργεία και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τραγωδίας με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Η τραγωδία αυτή είναι σοβαρή και έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά πρέπει να πούμε και να τονίσουμε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μία πορεία κατάσβεσης, παρότι παραμένει βεβαίως και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, που χρήζουν αντιμετώπισης. Αλλά η πορεία είναι πορεία κατάσβεσης. Θέλω να συγχαρώ την πυροσβεστική, τους γύρω δήμους και την Περιφέρεια Αττικής για την υπηρεσία που έχουν προσφέρει, για τον ρόλο που έχουν παίξει. Ιδιαίτερα να εξάρω τον ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, που φέρνει σε πέρας με επιτυχία.

Η σύσκεψη η σημερινή είχε σαν αντικείμενο να μπορέσουμε να συντονιστούμε όλοι καλύτερα, όσο είναι δυνατόν, για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Είμαστε στην τελική ευθεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν αυτή την ώρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε από σήμερα το βράδυ, αν είναι δυνατόν, με υλικά μέσα και προσωπικό τις προσπάθειες της πυροσβεστικής για να έχουμε, αν είναι δυνατόν, θετικό αποτέλεσμα και αύριο να μπορέσουμε να διώξουμε το «μανιτάρι» του καπνού που είναι πάνω από το εργοστάσιο. Έχουμε δυνατότητες για ακόμη περισσότερα μέσα προς διάθεση και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να έχουμε θετική έκβαση. Και να πάμε πολύ καλύτερα.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει μια σχετική ανακοίνωση η οποία είναι απόλυτα έγκυρη και μας βρίσκει σύμφωνους. Πρόκειται για μια ανακοίνωση προς τους πολίτες για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την προφύλαξή τους. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό – και για την προστασία της υγείας των πολιτών, παρά τις δυσκολίες βεβαίως και τα προβλήματα τα οποία αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ότι έχουμε μπει σε ένα δρόμο ο οποίος είναι καλός και θα έχει αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα, νομίζω, θα είναι αυτό που θέλουμε όλοι, αυτό που χρειάζεται η περιοχή. Να σβήσει γρήγορα η πυρκαγιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επεσήμανε τα εξής :

Δεν υπήρξε καμία απολύτως ολιγωρία. Όλοι κινητοποιήθηκαν συντονισμένα από την αρχή και η παρέμβαση και δραστηριότητά τους υπήρξε άκρως επιτυχής. Κινητοποιήθηκαν οι γύρω Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής και πρώτα απ’ όλα, βεβαίως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά.

Η ενημέρωση για την επικινδυνότητα της τραγωδίας των κατοίκων της γύρω περιοχής ήταν άμεση και έγκαιρη. Όλοι οι πολίτες έλαβαν γνώση των κινδύνων που υπήρχαν και των μέτρων που μπορούσαν να πάρουν ώστε να προφυλαχθούν. Έκλεισαν τα σχολεία στην γύρω περιοχή, έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας με τις οποίες ενημερώνονται οι πολίτες της περιοχής για να λάβουν μέτρα προφύλαξης.

Βεβαίως οι οχλήσεις από την τραγωδία ήταν ευρύτερες, ανάλογα με τη ροή του ανέμου. Δεν ήταν κανένα ευχάριστο περιστατικό, μιλάμε για ένα νέφος το οποίο ασφαλώς έχει επιπτώσεις στους πολίτες και την υγεία τους. Αλλά η κινητοποίηση ήταν άμεση έγκαιρη, ισχυρή, αποτελεσματική και με τη σύσκεψη που κάναμε σήμερα προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας μπροστά στην τελική ευθεία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως το τραγικό αυτό γεγονός και να ελεγχθεί απολύτως.

Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή από την Πυροσβεστική οι έρευνες σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση, για να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς. Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα.

Δεν αποκλείουμε τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι έρευνες είναι σε βάθος και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα.

Να σημειώσουμε ότι, το εργοστάσιο αυτό έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε τρεις μεγάλες πυρκαγιές στο εργοστάσιο. Και όπως με έχουν πληροφορήσει, κατά σύμπτωση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μεγαλώνουν και τα στρέμματα του εργοστασίου. Δεν θέλω με αυτό να συνάγετε κάποιο συμπέρασμα. Το αναφέρω ως πραγματικό γεγονός.

Θα υπάρξει έρευνα σε βάθος. Θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, να είστε βέβαιοι. Και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διότι, πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο και ισχυρότατο μήνυμα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία έχει πολλά εργοστάσια και στα οποία πρέπει να υπάρξει φροντίδα να μην έχουμε τέτοιες καταστάσεις

Ήδη έχει γίνει μια σύλληψη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Αστυνομία Περιβάλλοντος. Ο συλληφθείς βρίσκεται στη ΓΑΔΑ, ήτανε εκπρόσωπος της επιχείρησης στο συγκεκριμένο χώρο. Οι προσπάθειες να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης συνεχίζονται και νομίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Η έρευνα είναι συνεχής και διεισδυτική. Οι ιδιοκτήτες δεν παρουσιάστηκαν και αναζητούνται.

Όπως σας είπα, η τιμωρία θα είναι παραδειγματική. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι υπεύθυνοι της πυρκαγιάς να μην αποκαλυφθούν και να έχουν τις ανάλογες συνέπειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ασπρόπυργος: Πόλος έλξης για αθίγγανους το καμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης

SHARE:

24Media Network