Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στη Ζάκυνθο για νέες γεωτρήσεις

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στη Ζάκυνθο για νέες γεωτρήσεις

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ έφτασε στη Ζάκυνθο με σκοπό για τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων. Ποιοτικοί έλεγχοι στα νερά όλης της χώρας

Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο νησί, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Ινστιτούτο και αφορά ποιοτικούς ελέγχους στα νερά των πηγών σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και βρίσκεται στον τρίτο χρόνο υλοποίησής του, ενώ τα δεδομένα που καταγράφουν οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ και τα συγκεντρώνουν προς επεξεργασία, αφορούν την αγωγιμότητα, το ph και άλλα χαρακτηριστικά των πηγών.

Στο περιθώριο όμως της επίσκεψης, στελέχη του κλιμακίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) και τη διοίκηση του ΙΓΜΕ, επισκέφτηκαν σημεία του νησιού, όπου προβλέπεται να εφαρμοστεί πρόγραμμα πιλοτικών γεωτρήσεων.

Επρόκειτο για μια πρώτη «προεργασία» του έργου της ανόρυξης των νέων γεωτρήσεων που θα γίνουν από το ΙΓΜΕ, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τη Δημοτική Επιχείρηση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι η σύμβαση που θα υπογράψει η ΔΕΥΑΖ με το ΙΓΜΕ αξιοποιεί τις υφιστάμενες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού σε βάθος 40ετίας.

Το ποσό το οποίο θα καταβληθεί στο Ινστιτούτο για το συνολικό έργο που θα αναλάβει είναι 384.000 ευρώ. Η προκαταβολή που απαιτείται, προκειμένου το κλιμάκιο να ξεκινήσει δουλειά στη Ζάκυνθο, είναι 20.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τα ταμεία της ΔΕΥΑΖ.

Το υπόλοιπο ποσό όμως, θα διεκδικηθεί από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ που αφορούν την τεχνική βοήθεια. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, υπάρχει συνεργασία της ΔΕΥΑΖ με τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network