Κορδελιό: Εξουδετερώθηκε η βόμβα. Οι κάτοικοι μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους

Κορδελιό: Εξουδετερώθηκε η βόμβα. Οι κάτοικοι μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους

Λήξη συναγερμού στην επιχείρηση μεταφοράς και εξουδετέρωσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. "Όλα δούλεψαν ρολόι. Δουλέψαμε μεθοδικά και οργανωμένα", τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας από το πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Η βόμβα φορτώθηκε στο ειδικό όχημα του στρατού και μεταφέρθηκε στο Πεδίο Βολής όπου και εξουδετερώθηκε. Η μεγάλη επιχείρηση τέλειωσε με επιτυχία και οι κάτοικοι των δήμων Αμπελοκήπων Μενεμένης και Κορδελιού Ευόσμου μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η επιχείρηση άρχισε στις 11:05 και κράτησε λιγότερο από ότι αναμενόταν. Στις 12:00 έγινε η αφαίρεση του πυροκροτητή, λίγο πριν τις 15:00 αποσύρθηκε από την τρύπα και μεταφέρθηκε με ειδικό όχημα στρατού στο Πεδίο Βολής «Ασκού - Προφήτη», όπου εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Κορδελιό: Εξουδετερώθηκε η βόμβα. Οι κάτοικοι μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους

«Η επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία . Περίπου 72.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν. Η απομάκρυνση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλεια τους» δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όλα δούλεψαν ρολόι. Δουλέψαμε μεθοδικά και οργανωμένα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών» πρόσθεσε.

«Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και αστυνομίας και στρατού. Ήταν ένα περιστατικό σύνηθες για το στρατό, το περίεργο ήταν ότι βρέθηκε σε αστικό ιστό. Τηρούμε τις αρχές. Το προσωπικό μας είναι έτοιμο. Θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένο τόπο η βόμβα. Θα ακολουθηθούν εργασίες στο πεδίο βολής» είπε ο εκπρόσωπος στρατού,  Γεώργιος Φένιος.

Η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου έκανε γνωστό, πως από την σημερινή επιχείρηση, θα αντλήσουν πληροφορίες αν χρειαστεί ξανά στο μέλλον. « Υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα βήματα» είπε αναφορικά εάν συμβεί κάτι ανάλογο ξανά.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας δήλωσε «Ευχαριστώ τους πολίτες για την άψογη συνεργασία. Στην αρχή φάνταζε δύσκολο να μετακινήσουμε τόσους πολλούς κατοίκους αλλά τα καταφέραμε» είπε ο δήμαροχος του δήμου που είχε το μεγαλύτερο βάρος στην επιχείρηση.

«Χωρίς πειθαρχία δεν μπορείς να έχεις τέτοια επιτυχία. Μπράβο σε αστυνομία, ΟΑΣΘ και περιφέρεια» είπε από την μεριά του o δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Bomb of WWII was found during excavation at gas station in Kordelio in the western suburb of Thessaloniki, on February 1, 2017. On Sunday February 12 will be held the process of inactivation and removal of the bomb containing 153 kilograms of explosives by a three-member team of military Land Minefield Clearance Battalion (TENX). During the process coordinated by the Region of Central Macedonia, almost 72.000 residents of the municipalities of Kordelio, Evosmos, Ampelokipi and Menemeni will have to evacuate their homes until the process is complete. Thessaloniki, Greece on Feb. 10, 2017. /  2       1 2017.  12       153      ().      72.000  , ,        . , , 10 2017.
Bomb of WWII was found during excavation at gas station in Kordelio in the western suburb of Thessaloniki, on February 1, 2017. On Sunday February 12 will be held the process of inactivation and removal of the bomb containing 153 kilograms of explosives by a three-member team of military Land Minefield Clearance Battalion (TENX). During the process coordinated by the Region of Central Macedonia, almost 72.000 residents of the municipalities of Kordelio, Evosmos, Ampelokipi and Menemeni will have to evacuate their homes until the process is complete. Thessaloniki, Greece on Feb. 10, 2017. / 2 1 2017. 12 153 (). 72.000 , , . , , 10 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Εκπρόσωπος στρατού: Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον Στρατό

Αμερικανικής προέλευσης ήταν η βόμβα που απενεργοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος. Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.

"Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον Στρατό. Αυτό που ήταν κάπως το ξένο και το απόκοσμο, είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας. "Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό" πρόσθεσε.

Με αφορμή, όπως ανέφερε, όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: "Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της ΕΕ, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι' αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντς έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1900 μέτρα όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη όλα έγιναν στην εντέλεια όπως κάθε φορά".

Για τη βόμβα επισήμανε ότι εξωτερικά είναι διαβρωμένη αλλά τόνισε ότι αυτό που ανησυχούσε το στρατό ήταν ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό εμπεριείχε παραπάνω κινδύνους. "Προτιμούμε τους μηχανισμούς αυτούς να τους βλέπουμε εξουδετερωμένους ή διαβρωμένους παρά σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση που ήταν σήμερα. Παρ όλα αυτά χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια να κάνουμε ήταν επιτυχής, αφαιρέθηκε ο πυροδοτικός μηχανισμός, οπότε όλα πήγαν καλά" υπογράμμισε.

Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς η οποία έχει ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση. "Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις, ήδη τελείωσε η πρώτη φάση, έχει αφαιρεθεί με ασφάλεια ο πυροδοτικός μηχανισμός έχει αδρανοποιηθεί το πυρομαχικό. Από εκεί και πέρα θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένο χώρο και εκεί θα γίνει η τελική εξουδετέρωσή του που δεν θα είναι μιας τεράστιας έκρηξης βόμβας. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και θα γίνουν επί τόπου, στο πεδίο" ανέφερε. Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Ο κ. Φανιός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος και είπε ενδεικτικά: "από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες".

Απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του στρατού με την Περιφέρεια, τους δήμους, με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και την πυροσβεστική.

"Αυτή η δράση που είδατε είναι μια από τις κοινωνικές δράσεις του στρατού ξηράς και των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αεροδιακομιδή ασθενή από ακριτικό νησί. Ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού ήδη μεταφέρει έναν ασθενή. Υπάρχουν μηχανήματα και προσωπικό του στρατού ξηράς που επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές στην αποκατάσταση των ζημιών. Ο στρατός συμμετέχει ενεργά και συνδράμει στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος χωρίς όλα αυτά να έχουν καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή μας αποστολή. Είμαστε εκεί που πρέπει ανά πάσα στιγμή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εκτελούμε την αποστολή μας χωρίς εκπτώσεις" πρόσθεσε ο κ. Φανιός.

πηγή: seleo, ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network