Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Άφιξη στο λιμάνι της Πάτρας του πρώτου πλοίου με τουρίστες την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Κατά 28 αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 3458. Δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος.

Στα 28 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τον οργανισμό ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3458 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Η διαφορά με χθες είναι 26 νέα κρούσματα γεγονός που αποδίδεται σε διπλοεγγραφές.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (50.0% άνδρες)

Από το σύνολο των 3458 κρουσμάτων, 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 320.427 κλινικά δείγματα

Σχετικά με το τελευταίο 6ήμερο του Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην 7η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19, σημειώθηκε επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5, παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία (πχ στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο). Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορονοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.

Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον κινητό μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής εξάπλωσης του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα. Πανελλαδικά δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλές κλίνες, ούτε των θανάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα