Κορονοϊός: Οργή για τους επίμονους καρναβαλιστές – “Ανεύθυνη η συμπεριφορά τους”

Κορονοϊός: Οργή για τους επίμονους καρναβαλιστές – “Ανεύθυνη η συμπεριφορά τους”
Παρέλαση καρναβαλιστών στην Πάτρα Eurokinissi

Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα τονίζουν ότι η αδιαφορία για τις συστάσεις περιορισμού των συναθροίσεων την περίοδο του καρναβαλιού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες.

Μπορεί τα μέχρι τώρα δεδομένα να προσδιορίζουν ότι τελικά η θνητότητα από τον κορονοϊό Covid-19 να είναι μικρότερη του 1%, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αφέλεια και αδιαφορία απέναντι στον ιό. Η απόφαση πολλών συμπολιτών μας να αψηφήσουν την απόφαση για αναστολή των εκδηλώσεων για το καρναβάλι λόγω της επικινδυνότητας εξάπλωσης μόνο ως ανεύθυνη και επιπόλαια συμπεριφορά μπορεί να ληφθεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η συνάθροιση εκατοντάδων ανθρώπων, μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωήτων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Είναι σαφές ότι αιτία της ανακοίνωσης ήταν οι συμπεριφορές εκείνων που δεν δίστασαν να διακινδυνεύσουν τη δημόσια υγεία για τη διασκέδαση τους. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν θέλουμε κάτι συλλογικό λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, φάρμακα ή εμβόλια κατά του ιού δεν έχουν αναπτυχθεί», καταλήγει το Υπουργείο Υγείας.

Καρναβαλιστές στους δρόμους της Πάτρας. (EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος κάνει λόγο για «παράδειγμα μέγιστης ανευθυνότητας». «Επαναλαμβάνω ότι ο νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε όμως να υποτιμήσουμε το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0,1% και 1%. Αν όμως είναι 1% και έχουμε πολλά κρούσματα θα έχουμε και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. Αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας», διευκρινίζει.

Προσθέτει, όμως, πως «αυτά που έγιναν στην Πάτρα, ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, είναι παράδειγμα μεγίστης ανευθυνότητας». «Μου είπαν ότι σε πόλη της βόρειας Ελλάδας έκαναν εκδήλωση για το καρναβάλι σε κλειστό χώρο για να ‘αποφύγουν’ έτσι την απαγόρευση. Ότι το χειρότερο: να έχουμε συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο. Δεν κινδυνολογώ. Ανησυχώ όμως με την επιπολαιότητα μερικών συμπατριωτών μας. Ξέρω ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τώρα άλλα πολύ σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την Εθνική μας ασφάλεια. Αλλά να μην υποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από το νέο ιό. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τη διάδοση», ανέφερε σε προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι η απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά», κατέληξε.

Σε νεότερη ανάρτηση του, συμπλήρωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και των πολιτών (και στην Πάτρα) συμπεριφέρθηκε με βάση τις συστάσεις της πολιτείας. «Μερικές χιλιάδες συμπατριώτες μας εκτίμησαν ότι πρέπει να πράξουν με βάση τη δική τους άποψη. Αν όμως ο καθένας μας αποφασίσει να πάρει το νόμο στα χέρια του και να αγνοήσει τις αποφάσεις της πολιτείας τότε η προσπάθεια για την μείωση της διάδοσης του ιού θα αποτύχει», εξήγησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα