Κορονοϊός: Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για την εξαγγελία των δωρεάν rapid test

Φαρμακείο
Φαρμακείο EUROKINISSI

Καμία συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς δεν προηγήθηκε των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα δωρεάν rapid test, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ανακοινώσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Παρασκευής από τον ΆκηΣκέρτσο για ένα δωρεάν rapid test κορονοϊού την εβδομάδα ανά πολίτη εξέδωσαν τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Στην ανακοίνωση του, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η εξαγγελία θα συζητηθεί στο ΔΣ του Συλλόγου, αφού προηγηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου "να εξετασθούν και και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και την διαδικασία διάθεσής" των τεστ.

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και  διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους".

ΦΣΑ: Επικοινωνιακού Τύπου εξαγγελίες

Από την πλευρά του, με μία πιο σκληρή ανακοίνωση, ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κάνει λόγο για "εξαιρετικής προχειρότητας μέτρα" για τα οποία δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Όπως αναφέρεται, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία προμήθειας και χορήγησης των τεστ μέσω των φαρμακείων αλλά και για την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους στο κράτος, και τονίζεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αττική είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, κάνοντας λόγο για "επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες".

"Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ. Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα.

Υπάρχουν όμως και επί πλέον κρίσιμα ερωτήματα: Τα αποτελέσματα των τεστ που θα γίνονται στο σπίτι πως θα ελέγχονται; Πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες", αναφέρουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network