Κορονοϊός: Δεν υπήρξε ολιγωρία από τον ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του 66χρονου

Κορονοϊός: Δεν υπήρξε ολιγωρία από τον ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του 66χρονου
Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» www.pgnp.gr

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, με βάση τις επιταγές από το ECDC ο ασθενής δεν πληρούσε τα κριτήρια ώστε να θεωρηθεί ύποπτου κρούσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρούσματος κορονοϊού που μπορεί να «περάσει κάτω από τη μύτη μας» αποτελεί η περίπτωση του 67χρονου που νοσηλεύεται διασωληνομένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία από πλευράς ΕΟΔΥ, καθώς ο συγκεκριμένος άντρας δεν αποτελούσε ύποπτο κρούσμα καθώς παρά τη συμπτωματολογία δεν είχε ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, με βάση τα όσο προέβλεπαν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

«Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου. Ο ιός, όπως είπαμε και χθες, είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και κάτω από τη μύτη μας. Διαδίδεται από ανθρώπους με ελαφρά ή ήπια συμπτωματολογία».

Η εξάπλωση των κρουσμάτων αποτελεί μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της. Η δε περίπτωση της ομάδας των ταξιδιωτών μοιάζει με μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους. 

Επισημαίνεται ότι η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία αν και φαίνεται να είναι περιορισμένη, στην πραγματικότητα δεν είναι. Προχωράει σε ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης από αυτές τις εισαγωγές.

«Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας. Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων» αναφέρει ο λοιμωξιολόγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα