Κορονοϊός: Εισαγόμενο το 1 στα 4 κρούσματα το τελευταίο 15ημερο

Κορονοϊός: Εισαγόμενο το 1 στα 4 κρούσματα το τελευταίο 15ημερο
ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Επαγρύπνηση των αρχών καθώς αναμένεται η "εισαγωγή" σημαντικού αριθμού κρουσμάτων μετά και το αυριανό διευρυμένο άνοιγμα των συνόρων.

Ελεγχόμενη δείχνει μέχρι στιγμής η κατάσταση της επανάκαμψης της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά το τέλος του απαγορευτικού αλλά και το άνοιγμα των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 15 Ιουνίου όταν δόθηκε το ελεύθερο να προσγειώνονται πτήσεις από δεκάδες χώρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και αν εισέρχονται οδικώς οχήματα από τον Προμαχώνα, έχουν εντοπιστεί 269 νέα κρούσματα. Τα 151 εντοπίζονται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λόγω του νέου ξεσπάσματος στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης, ενώ σε ποσοστό της τάξης του 24% αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σε διάστημα 15 ημερών μετά τη διενέργεια περίπου 57.500 ελέγχων, εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός και “εισαγόμενων” κρουσμάτων, κατά μέσο όρο 4 σε ημερήσια βάση. Αν δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα που δεν εντοπίστηκε, θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Όμως είναι βέβαιο πως εισήλθαν στη χώρα και κρούσματα, άτομα ασυμπτωματικά τα οποία δεν ελέγχθηκαν. Και αυτό αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες με τη ραγδαία αύξηση τουριστών. 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Επιδημιολογίας  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χθες στο ΣΚΑΙ, όπου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τουρίστες καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. «Άρα σίγουρα κάποιοι που είναι φορείς του ιού θα μπουν στη χώρα. Το περιμένουμε αυτό» σημείωσε  καταλήγοντας πως σημασία από εκεί κι έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας το οποίο είναι να βρούμε κρούσματα και να τα ιχνηλατίσουμε επαφές και σ’ αυτό βοηθά το πρωτόκολλο καταγραφής PLF όλων όσων έρχονται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο καθηγητής. 

Όσον αφορά τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια ο καθηγητής παραδέχτηκε πως αυτά δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν θα εντοπιστούν κάποιοι θετικοί στον ιό τουρίστες που ενδέχεται να βρίσκονται στον χρόνο επώασης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που συνεπάγεται πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας. 

Απαντώντας στο ερώτημα του πόσα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού εκτιμά πως μπορεί να έχουμε και ειδικότερα ποιος αριθμός θα αποτελούσε δυνητικά «κόκκινο συναγερμό», ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και να δουλεύουν πολύ καλά η ιχνηλατήσεις. 

«Δεν θα περιμένουμε μια μεγάλη έξαρση για να πάρουμε μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας προσθέτοντας πως θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού όσο γίνεται θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μεγάλης μετάδοσης σε ένα νησί. «Τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν με το πρώτο κρούσμα  και όχι να περιμένουμε να έχουμε 100 κρούσματα σε ένα νησί για να πάρουμε μέρα» υποστήριξε. 

Να επισημάνουμε ακόμη ότι με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες, κύκλοι της Κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, θα οριστικοποιηθεί σήμερα Τρίτη μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Συζητήθηκαν, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. 

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Επίσης χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα αντισωμάτων που θα συμβάλει όχι μόνο στη διάγνωση του SARS-CoV-2 αλλά και στη θεραπεία του κορονοϊού. «Ως χώρα μπορούμε να είμαστε παράδειγμα όχι μόνο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση. 

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών, η οποία εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό και για γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν σε διάφορους τομείς καθώς η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη ήταν: Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν» και ο Χρήστος Κίττας, καθηγητής ιατρικής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, o Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα