Κορονοϊός και παιδιά: Διχάζονται οι επιστήμονες

Κορονοϊός και παιδιά: Διχάζονται οι επιστήμονες
Παιδιά σε σχολείο στη Γαλλία (Ian Langsdon, Pool via AP) AP

Ενώ τα σχολεία ανοίγουν σε όλο τον κόσμο πληθαίνουν οι συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση στους ενήλικες.

Τα σχολεία σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, ξεκινούν να ανοίγουν. Ως εκ τούτου επανέρχεται η συζήτηση για τον ρόλο των παιδιών στην εξάπλωση της πανδημίας. Το επιστημονικό περιοδικό Nature αναλύει μέσα από τις οπτικές των ειδικών ποια είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το λιγότερο το 2% των κρουσμάτων σε Κίνα, Ιταλία και ΗΠΑ. Οι ερευνητές μέχρι στιγμής είναι διχασμένοι για το αν τελικά τα παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα απ’ ότι οι ενήλικες. Αρκετοί επιστήμονες τονίζουν ότι η επιστροφή στα σχολεία γίνεται βιαστικά, καθώς τα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά είναι λιγότερα, αφού δεν έχουν εκτεθεί στον ιό λόγω των κλειστών σχολείων. Επιπλέον στα παιδιά δεν πραγματοποιούνται συχνά τεστ επειδή έχουν την τάση να εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν τα παιδιά καθοδηγούν την εξάπλωση του ιού, τότε αυτό θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον έχουν ανοίξει τα σχολεία, ενώ έρευνες γίνονται σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή κλίμακα με διενέργηση τεστ αντισωμάτων.

Διαφωνία για την ευαισθησία των παιδιών

Στις 27 Απριλίου δημοσιοποιήθηκε η έρευνα “The Lancet Infectious Diseases” η οποία ανέδειξε ότι τα παιδιά μολύνονται όπως οι ενήλικες όμως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό όμως τρόμαξε τους πάντες, αφού τα παιδιά θα μπορούσαν κρυφά να διαδίδουν τον κορονοϊό.

Σε άλλες όμως μελέτες σε Νότια Κορέα, Ιταλία και Ισλανδία έχουν παρατηρηθεί χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των παιδιών. Ακόμη μία έρευνα από την Κίνα υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ευαίσθητα σε μολύνσεις.

Ωστόσο, τα δεδομένα είναι λιγότερο πειστικά για εφήβους ηλικίας 15 ετών και άνω και υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι παρόμοιος με αυτόν των ενηλίκων, αναφέρει συγκεκριμένα το Nature.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο κίνδυνος μετάδοσης

Ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ενήλικες. Έρευνα στις Γαλλικές Άλπεις περιέγραψε πως ένα 9χρονο παιδί με συμπτώματα επισκέφθηκε τρία σχολεία και μάθημα σκι, αλλά δεν κόλλησε κανέναν.

Η Kirsty Short, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ανακάλυψε ότι τα παιδιά σπάνια είναι το πρώτο άτομο που φέρνει τη νόσο μέσα στο σπίτιι.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή αμφισβητεί ο Gary Wong, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αλλά προτιμήθηκαν όσα περιείχαν έναν ενήλικα νοσούντα. Επιπλέον, ανέφερε ότι άλλοι αναπνευστικοί ιοί μπορούν να μεταδοθούν από ενήλικες σε παιδιά και ανάποδα, οπότε δεν θεωρεί ότι ο κορονοϊός αποτελεί εξαίρεση.

Μελέτη της Christian Drosten, λοιμωξιολόγου στο Βερολίνο, αναφέρει ότι τα παιδιά με συμπτώματα COVID-19 έχουν παρόμοια επίπεδα ιικών RNA με τους ενήλικες. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα υψηλά επίπεδα ιικού RNA αποτελούν δείκτη του πόσο μολυσματικό είναι ένα άτομο, σημειώνει ο Harish Nair, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Γενικά, λίγες μελέτες υπάρχουν για μετάδοση από σχολεία στην ευρύτερη κοινότητα, σύμφωνα με το Nature, αλλά μια έκθεση της Αυστραλίας από μια συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι είναι περιορισμένη και πολύ χαμηλότερη από ότι με άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως η γρίπη.

Καταληκτικά, η επιστροφή στα σχολεία δεν θα σημαίνει και επιστροφή στην κανονικότητα, εφόσον θα ακολουθούνται πολλά μέτρα, ενώ οι έρευνες για την μετάδοση του ιού, όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα είναι πολύ σημαντικές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον COVID-19 καλύτερα από τους ενήλικες, αφού η πλειονότητα εμφανίζει λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Ο Wong υπογραμμίζει στο Nature ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πνεύμονες των παιδιών μπορεί να περιέχουν λιγότερους ή λιγότερο ώριμους υποδοχείς ACE2, πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα παιδιά εκτίθεται σε άλλους κορονοϊούς συχνότερα, πράγμα που τα προστατεύει από τη σοβαρότερη αυτή νόσο. Κάποιοι, όμως, διαφωνούν, αφού ήπια συμπτώματα εμφανίζουν και τα νεογέννητα μωρά που δεν έχουν εκτεθεί ακόμη σε ιούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα