Κορονοϊός: Κρίσιμη η πασχαλινή περίοδος για τη χαλάρωση των μέτρων

ΑΘΗΝΑ-ΟΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ

Νέο ρεκόρ χαμηλότερου αριθμού κρουσμάτων σημειώθηκε χθες, με τους ελέγχους να έχουν αυξηθεί κατά 42% σε μια εβδομάδα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό δεν μας αφήνει όμως πολλά περιθώρια για ευρεία χαλάρωση μέτρων.

Σε μια εβδομάδα από σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις πρώτες κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας να δείχνουν την επιτυχία των μέτρων αυτών. Χθες ανακοινώθηκαν μόλις 11 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί εδώ και 40 ημέρες. Όμως τόσο ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, όσο και των θανάτων και των διασωληνώσεων, αποτυπώνουν την πορεία της επιδημίας προ 2-3 εβδομάδων. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι εργαστηριακοί έλεγχοι και μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 42% ή κατά περίπου 15 χιλιάδες.

Όταν λοιπόν επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα για περιορισμό των μετακινήσεων, ήτοι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, τα κρούσματα ήταν τα μισά απ' ότι σήμερα ενώ είχαμε καταγράψει μόλις το 1/3 των συνολικών θανάτων. Επίσης είχε πραγματοποιηθεί μόλις το 30% των ελέγχων. Με τη μείωση των μετακινήσεων και τη διατήρηση των αποστάσεων παράλληλα με την ένταση των ιχνηλατήσεων, καταφέραμε αφενός να κάνουμε περισσότερους ελέγχους, αφετέρου να εντοπίζονται όσο το δυνατόν περισσότερες εστίες επώασης του ιού και να επιβάλλονται καραντίνες. 

Έτσι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία (Μεγάλο Σάββατο), επιβεβαιώθηκαν  μόλις 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 67 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών με τους 15 (22,4%) να είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επίσης είχαμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 110 θανάτους συνολικά στη χώρα (29 γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες). 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα μέτρα με την απόλυτη αυστηρότητα απέδωσαν μεν αλλά είχαμε σημαντικό αριθμό αύξησης σε ασθενείς και θανάτους. Βέβαια η αύξηση είναι σε επίπεδα που μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή περιορίζονται τα κρούσματα μη προσδιορισμένης πηγής προέλευσης 

Για παράδειγμα πριν από 15 ημέρες τα κρούσματα σε σύνολο ήταν 1.613 με τα 715 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως μη προσδιορισμένης πηγής μετάδοσης. Από τότε συνολικά τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 622 όμως η εν λόγω κατηγορία αυξήθηκε κατά μόλις 7.  

Τα συγκεκριμένα κρούσματα θεωρείται ότι είναι αυτά που καθορίζουν την ονομαζόμενη ως "μετάδοση του ιού στην κοινότητα". Όμως «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω που δεν έχουμε δει, θα βλέπαμε πολύ περισσότερους θανάτους και νοσηλείες, θα βλέπαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους. Και αυτοί μειώνονται» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Αυτό που εν κατακλείδι τονίζεται είναι ότι παρά τα θετικά στοιχεία και την επιπέδωση της καμπύλης, ο ιός υπάρχει. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, αν δεν τηρηθούν αυτές τις μέρες τα μέτρα, στις 5 Μαϊου και όχι άμεσα, θα δούμε νέες εστίες εμφάνισης κρουσμάτων διεσπαρμένες ανά την Ελλάδα. Διότι σε 15-20 μέρες θα αποτυπωθεί η σημερινή ουσιαστική εικόνα της εξάπλωσης της επιδημίας. Γι' αυτό και τονίζεται ότι οι μέρες αυτές της πασχαλινή περιόδου είναι και οι κρίσιμες για τις αποφάσεις σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: