Κορονοϊός: Ο έλεγχος του πληθυσμού στην Ελλάδα την επόμενη μέρα

Κορονοϊός: Ο έλεγχος του πληθυσμού στην Ελλάδα την επόμενη μέρα
Εξέταση για κορονοϊό. AP

Η επιλογή της Ελλάδας να επικεντρωθεί στην "κορυφή του παγόβουνου" και όχι στα μαζικά τεστ. Σταδιακά οι ευρύτεροι έλεγχοι. Πώς θα γίνουν.

Περί τους 53.000 Έλληνες φαίνεται να έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα για κορονοϊό, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες με τους χαμηλότερους ελέγχους. Ο χαμηλός αυτός αριθμός στην έναρξη της επιδημίας έχει να κάνει με την επικέντρωση στα πλέον σοβαρά περιστατικά τα οποία αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι κάτω από αυτή δεν κρύβεται κάτι ιδιαίτερα απειλητικό. Όμως στην επόμενη φάση και προκειμένου να αρθούν περαιτέρω τα μέτρα, η χώρα θα ακολουθήσει την τακτική των μαζικών ελέγχων.

Όπως ανέφερε χθες ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, αλλά δεν είναι πάντα με τα ίδια κριτήρια. Δηλαδή, κάποιες χώρες έχουν κάνει μια ανισομερή κατανομή των τεστ σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υγιείς και δεν έχουν πολλά προβλήματα υγείας, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν επικεντρωθεί στην κορυφή του παγόβουνου. “Εμείς ήμασταν τυχεροί, γιατί καταγράφαμε πολύ καλά αυτή την κορυφή και όσο υπήρχαν προβλήματα στην επάρκεια των τεστ, εμείς σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα που είναι η μαζική διενέργεια τεστ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τεστ είναι δυο ειδών. “Το ένα είναι το μοριακό της διάγνωσης, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όσους θα έχουν συμπτώματα. Γιατί αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσουμε. Και εκεί, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας είναι επειδή θέλεις να πιάσεις και αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν στα Νοσοκομεία, στις υπηρεσίες υγείας εκεί θα γίνεται πιο συστηματικά έλεγχος στην επόμενη μέρα. Επίσης πρέπει να ελέγχεις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που είναι στην πρώτη γραμμή, παραδείγματος χάριν νοσοκομεία και άλλες κατηγορίες πρώτης γραμμής, όπως σε σοβαρές οικονομικές υπηρεσίες για το Κράτος. Να ελέγξεις ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ευάλωτες ομάδες, παραδείγματος χάριν οι πρόσφυγες, οι Ρομά” επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Πλέον έχουμε ανοίξει σιγά-σιγά και εμείς τον αριθμό των ατόμων που ελέγχουμε, πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το δεύτερο τεστ που υπάρχει είναι το τεστ αντισωμάτων, για το οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες,, αλλά θα γίνεται, καθώς συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας και μόνο. “Όχι με στόχο τη διάγνωση, γιατί εκεί πραγματικά μπορεί να σου δώσει την ψευδή ασφάλεια ότι έχεις περάσει την νόσο και να εκτεθείς, ή δεν έχεις περάσει τη νόσο και πρέπει να προφυλάσσεσαι. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες”, τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Κινητές Μονάδες

Σχετικά με το πρόγραμμα για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που επίσης θα ξεκινήσουν να ελέγχουν το πληθυσμό, απαντώντας σε ερώτηση του news247.gr o Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και αναμένονται οι πρώτες μονάδες μετά από λίγες ημέρες να βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους.

“Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι οποτεδήποτε χρειαστεί, και συμβαίνει αυτό, κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές ή οπουδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να κάνουν τεστ ή οποιονδήποτε έλεγχο χρειαστεί” ανέφερε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση των κινητών μονάδων στους δρόμους, διότι οι κινητές μονάδες έχουν συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουν. «Θα κάνουν ελέγχους και τεστ στον πληθυσμό, κυρίως με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την άρση των μέτρων. Είναι ανεξάρτητα πράγματα. Τις μονάδες θα τις χρειαστούμε και αργότερα εφόσον έχουμε κάποιο δεύτερο κύμα ή από τον Σεπτέμβριο και μετά» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα