Κορονοϊός: Τα “κόκκινα” νησιά και τα μέτρα στο τραπέζι της Επιτροπής

Κορονοϊός: Τα “κόκκινα” νησιά και τα μέτρα στο τραπέζι της Επιτροπής
Στιγμιότυπο από τη Μύκονο Eurokinissi

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η επιδημία κορονοϊού, με σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας να καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Οι αυξημένες, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, καθησυχάζουν για την ώρα τις υγειονομικές αρχές σχετικά με την επέλαση του τέταρτου κύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, περιφέρειες όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Ζάκυνθος η Κρήτης κ.α. θα έπρεπε να έχουν ήδη μπει στο “κόκκινο”.

Διαπιστώνεται ότι η επέλαση του κορονοϊού, όσο δεν προκαλεί, παρά τα σταθερά σε καθημερινή βάση χιλιάδες κρούσματα, πίεση στο ΕΣΥ, δεν θα οδηγήσει σύντομα στους επιδημιολόγους σε κάποια εισήγηση για αυστηροποίηση των μέτρων.

Σήμερα βέβαια στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συζητηθεί η εντατικοποίηση των τεστ για κορονοϊό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και ειδικά σε εργαζόμενους στην εστίαση κα τον τουρισμό στα νησιά. Φυσικά αυτό αφορά μη εμβολιασμένους πολίτες.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να προλάβουμε την έξαρση των τοπικών επιδημιών ώστε να μην υπάρξουν “παρενέργειες” στη διαχείριση των πολλών κρουσμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι αντικειμενικά θα εντοπιστούν.

Ποιες είναι οι πιο κόκκινες περιοχές

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατέγραφε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για περιοχές στις οποίες εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο. Ειδικότερα για την την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Διαπιστώνεται όμως ότι στο “κόκκινο” βρίσκονται το Ρέθυμνο με ποσοστό θετικότητας 4,85%, η Πάρος 4,31% και ακολουθεί η Μύκονος με 4,06.%.Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε Καρδίτσα (2,51%), Μήλο (2,47%), Σαντορίνη (2,23%) και Ιθάκη (2,15%)

Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό θετικότητας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για περιοριστικά μέτρα, είναι το 4%.

Η πορεία της επιδημίας

Να επισημάνουμε ακόμη ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη Rt, διατηρείται πάνω από τη μονάδα και συγκεκριμένα στο 1,23% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια στιγμή, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των ασθενών που εισάγονται με λοίμωξη COVID-19, με τον επιχειρησιακό συναγερμό να ενεργοποιείται στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έπειτα από δύο μήνες.

Όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, αυτές βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τρίτη πραγματοποιήθηκαν 161 εισαγωγές, ενώ για την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 820, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας (452).

Κατά συνέπεια, σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται και στο σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι προχθές ανέρχονταν σε 977 έπειτα από 166 εισαγωγές, πλησιάζοντας το ψυχολογικό «φράγμα» του τετραψήφιου αριθμού. Για να γίνει αντιληπτή η αύξηση στην πίεση που δέχεται σταδιακά το ΕΣΥ, σημειώνεται ότι στις 14 Ιουλίου οι αριθμοί αυτοί περιορίζονταν σε 670 και 115 αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, μάλιστα, εντοπίζεται αρκετά μεγάλο πρόβλημα, αφού στα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου νοσηλεύονταν χθες 83 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 18 εισαγωγές, δηλαδή το 11% επί του συνολικού αριθμού πολιτών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα