Άρση απαγόρευσης: Ποια τα κρίσιμα κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Άρση απαγόρευσης: Ποια τα κρίσιμα κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων
Στιγμιότυπο από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας Eurokinissi

Μείωση μεταδοτικότητας, αντοχή του συστήματος υγείας, ο έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης και η καταγραφή της ανοσίας, οι παράμετροι για την "απελευθέρωση".

Η ανακοίνωση μηδενικών νέων κρουσμάτων κορονοϊού για κάποιες συνεχόμενες μέρες, αποτελεί ένα μακρινό σενάριο και η αναμονή μιας τέτοιας εξέλιξης θα επέβαλλε για μήνες τα αυστηρά μέτρα. Η Κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων η οποία θα προχωρήσει με βάση 4 σημαντικές παραμέτρους.

Ειδικότερα όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας, δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Αυτό για το οποίο κάνει περισσότερο λόγο όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, είναι η μεταδοτικότητα.

Πρώτο λοιπόν κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων και ήδη υπάρχει συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας με την Κυβέρνηση. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο. Το R0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο.

Το τρίτο, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

Τονίζει ακόμη ότι εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους.

«Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από αυτά τα μέτρα. “Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Ότι ανάλογα με την αντοχή του συστήματος υγείας το οποίο μπορεί να είναι στο 30% αυτή τη στιγμή, αν δεις ότι γρήγορα αυτό διπλασιάζεται, λες «πρέπει να τραβήξω τα λουριά» για να μπορέσω να συγκρατήσω αυτή την κατάσταση, η οποία θα μου διαλύσει το σύστημα υγείας μου, θα με οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, τραγικούς θανάτους, σε πολλούς ανθρώπους που νοσούν» αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα