Κορονοϊός: Πυρετώδεις διεργασίες από τον ΕΟΔΥ για την ανακάλυψη κρουσμάτων

Κορονοϊός: Πυρετώδεις διεργασίες από τον ΕΟΔΥ για την ανακάλυψη κρουσμάτων
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Eurokinissi

Ήδη ο οργανισμός έχει στα χέρια του λίστα με 1500 άτομα και έχει λάβει δείγματα από 700 για την πιθανότητα λοίμωξης. Από σήμερα Σάββατο 7/3 λειτουργεί 4ψήφιος αριθμός για τους πολίτες.

Με απόλυτο τρόπο η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα τα οποία ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει περίπου 1500 άτομα για την πιθανότητα να εμφανίσουν λοίμωξη από τον κορονοϊό, είτε λόγω της επαφής τους με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είτε γιατί έχουν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγώτης Αρκουμανέας, εχουν ελεγχθεί 700-800 δείγματα. Παράλληλα ενεργοποιείται από σήμερα 4ψηφιος τηλεφωνικός αριθμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται, ενώ μέχρι τώρα οργανισμός έχει δεχτεί περί τις 60.000 κλήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι σημαντικά βοηθά και η Google η οποία αναδεικνύει στις πρώτες θέσεις αναζητήσεων και προβάλει θέματα για τον κορονοϊό και το τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες. Ειδικότερα θα αναδεικνύει και τη σελίδα του ΕΟΔΥ με την ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είναι λογικό στο μικροσκόπιο των ελληνικών υγειονομικών αρχών έχουν τεθεί κυρίως οι επιστροφές ταξιδιωτών από χώρες όπου πλέον θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας όπως το Ισραήλ το οποίο πλέον για την ελληνική κοινωνία θεωρείται «κόκκινο πανί» καθώς είναι η χώρα στην οποία μεταδόθηκε ο ιός σε 34 Έλληνες εκδρομείς. Αρκετές ομάδες εκδρομέων επιστρέφουν από τους Αγίους Τόπους και όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τα πιθανά ενδεχόμενα να εμφανίσουν συμπτώματα όπως και οι επαφές τους. Στόχος είναι να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η διασπορά του ιού από πιθανούς φορείς.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τους 34 που εμφάνισαν λοίμωξη λόγω του κορονοϊού ο οποίος μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε Ισραήλ και Αίγυπτο, δείχνει ότι υπάρχει επιτυχής διαχείριση της κατάστασης. Από το σύνολο αυτό μόλις 3 επαφές δηλαδή άτομα που δεν ταξίδεψαν αλλά ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, εμφάνισαν λοίμωξη. Βέβαια συνολικά στην εκδρομή συμμετείχαν 54 άτομα, έχουν ελεγχθεί όλοι αλλά αναμένονται κάποια ακόμη αποτελέσματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει επιβεβαίωση μερικών ακόμη κρουσμάτων.

Γενικότερα δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η ραγδαία άνοδος των νέων κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεπερνώντας τα 100. Το γεγονός δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για φόβο και πανικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος έχει ήπια συμπτωματολογία και οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στην επαφή και τον κίνδυνο που υπάρχει με μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ιός πάντως εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά ειδικά όσον αφορά στη μεταδοτικότητά του η οποία είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ένα ερωτηματικό είναι αν μπορεί αν μεταδοθεί όταν ο ασθενείς δείχνει ότι έχει θεραπευτεί, καθώς παραμένει στον οργανισμό «ανενεργός».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν «συμπεριφερθεί» όπως οι άλλοι κορονοϊοί που έχουν εμφανιστεί παλαιότερα, σε περίοδο μιας εβδομάδας, ο ιός φαίνεται να έχει κάνει τον κύκλο του και ο ασθενής να θεωρείται ως θεραπευμένος. Όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη ότι μπορεί να μεταδοθεί ή όχι. Προς το παρόν και με δεδομένο ότι θεραπεία δεν υπάρχει, η αυστηρότητα στην απομόνωση των ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα κρούσματα θεωρείται η ενδεδειγμένη. Μάλιστα στη χώρα δεν φαίνεται να υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα στην κοινότητα και μόνο ένα κρούσμα έχει αναφερθεί εκτός δευτερογενούς μετάδοσης δηλαδή μετάδοση από έναν ασθενή με κορονοϊό στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα