Κορονοϊός: Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα – 156 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα – 156 νέα κρούσματα
Δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα Eurokinissi

Αυξήθηξαν κατά 156 τα κρούσματα του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Τα 150 είναι στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2401 κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 156 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 150 στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2401, εκ των οποίων το 55,9% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 572 (23,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 (46,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 121 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Επίσης 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 16 (27,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επισημαίνεται ακόμη ότι 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των θανάτων 32 (26,4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 55666 κλινικά δείγματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σχετικά με το περιστατικό στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την διασπορά και μετάδοση του νέου ιού. Αυτό που συνεχίζει να εκπλήσσει με αυτήν την νόσο είναι η σημαντική δυναμική της μετάδοσης, ιδιαίτερα σε κλειστούς πληθυσμούς όπως οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων αλλά και μέσα στον δικό μας χώρο, στην οικογένεια μας με σημαντική ενδο-οικογενειακή μετάδοση.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση και απομόνωση αυτών των περιπτώσεων τόσο μειώνεται η μετάδοση. Αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με την νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκων ηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Όπως είπε ο καθηγητής, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά.

Ο κ. Τσιόδρας σχολιάζοντας επίσης το γεγονός του σημερινού θανάτου του 35χρονου άνδρα στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μερικούς μήνες μετά την 1η κυκλοφορία αυτού του ιού ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά παραμένει η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατοι σε νεαρά, φαινομενικά τουλάχιστον υγιή άτομα συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού προσωπικού που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη και πιστέψτε με μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις της αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο” ανέφερε ο καθηγητής.

“Κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν κάποιος εκτεθεί περισσότερο, δηλαδή εάν ένας ασθενής με την νόσο βήξει δίπλα μου κι εγώ εισπνεύσω πολύ υψηλές ποσότητες του ιού. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από τα υψηλότερα ιικά φορτία σε σοβαρά ασθενείς. Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό. Ούτως ή άλλως ένα από τα σημαντικά μηνύματα παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματα μας ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας, τους δικούς μας αγαπημένους. Επίσης άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο”, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα