Κορονοϊός: Το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων – Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Κορονοϊός: Το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων – Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση στην Ελλάδα, νέα δεδομένα και παραδείγματα από ΗΠΑ και Ισραήλ δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό για το αν είναι ασφαλές το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων.

Ένώ τα σχολεία στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου βάσει της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή σε έναν σχεδόν μήνα, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έρχονται από σχολεία και κατασκηνώσεις του εξωτερικού εντείνουν την ανησυχία για το πώς ακριβώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Έρευνες και παραδείγματα από αντίστοιχα παραδείγματα άλλων χωρών δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το αν και κατά πόσο είναι ασφαλής η συνάθροιση των παιδιών στα σχολεία, για τα οποία πλέον τίθεται ένα ξεκάθαρο ερώτημα: Μήπως τελικά υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν -και αυτά- σε ισχυρούς διασπορείς του ιού;

Σύμφωνα με τον Guardian, η άποψη ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται το ίδιο εύκολα μεταξύ των παιδιών, άρα και των νεαρών μαθητών, όπως στους ενήλικες είναι μάλλον εσφαλμένη, καθώς νέα ανησυχητικά δεδομένα προέκυψαν από έξαρση κρουσμάτων σε σχολεία και κατασκηνώσεις της Τζόρτζια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το βρετανικό Μέσο επικαλείται έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σε κατασκήνωση της Τζόρτζια των ΗΠΑ, από την οποία έγιναν συστάσεις σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παιδιά στην εξάπλωση της Covid-19, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικά. Αυτή η έρευνα βέβαια έρχεται για να αντικρούσει και να αναθεωρήσει όσα -νομίζαμε ότι- ίσχυαν από παλαιότερες έρευνες

Το παράδειγμα των κατασκηνώσεων

Την περασμένη εβδομάδα, σε μία από τις μεγαλύτερες σχολικές συνοικίες της Τζόρτζια απαγορεύτηκε η είσοδος σε 260 εργαζομένους στα σχολεία, καθώς είτε είχαν οι ίδιοι τον ιό είτε είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει. Την ίδια ώρα, σε χώρο υπερμετάδοσης τείνουν να μετατραπούν οι σχολικές κατασκηνώσεις, αφού σε μία τέτοια, επίσης στη Τζόρτζια, αναφέρθηκαν 200 κρούσματα κορονοϊού, όλα ανήλικα παιδιά, μεταξύ των 600 που βρίσκονταν στο καμπ.

Η ίδια έρευνα του CDC φέρνει νέα, ανησυχητικά δεδομένα, αντίθετα με τις θεωρίες που έλεγαν ότι η εξάπλωση του ιού μεταξύ των παιδιών είναι μικρή και ακίνδυνη και πλέον κρούει τον κώδωνα για το άνοιγμα των σχολείων, αφού θεωρεί ότι τα μικρά παιδιά είναι εξίσου πολύ πιθανό να μολυνθούν. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα αναφέρεται πως “ο ιός εξαπλώνεται σε ένα νεανικό περιβάλλον έχοντας εξίσου υψηλά ποσοστά για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από Sars-CoV-2 και σε αντίθεση με άλλες έρευνες, ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού”.

Μάλιστα, το παράδειγμα της Τζόρτζια έχει ήδη θορυβήσει αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και τη Μεγάλη Βρετανία, σχετικά με το αν θα ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία όταν η μάχη με την πανδημία μαίνεται και ο ιός συνεχίζει να ζει και να μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Χάνατζ η αβεβαιότητα και τα αντικρουόμενα δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου μεταξύ των παιδιών και των μαθητών οφείλεται στο άμεσο “λουκέτο” που έσπευσαν να βάλουν οι κυβερνήσεις στα σχολεία, πράγμα που απέτρεψε την επιστήμη να εξετάσει ποια είναι η “συμπεριφορά” του ιού απέναντι στις μικρές ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο γιατρό, οι μέχρι τώρα έρευνες έγιναν στο οικογενειακό και όχι στο σχολικό περιβάλλον, με τις παραμέτρους να μην είναι ακριβείς, λόγω των συνθηκών αλλά και της -λανθασμένης όπως φαίνεται- άποψης ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να έχει μεταδοθεί από έναν ενήλικα σε ένα παιδί και όχι το αντίθετο.

Βέβαια, η Τζόρτζια δεν είναι η μοναδική Πολιτεία των ΗΠΑ όπου είδε τα παιδιά της να μολύνονται σωρηδόν από τον ιό. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο Μισισίπι, πάνω από 110 μαθητές στάλθηκαν στα σπίτια τους και συστήθηκε στους ίδιους και στους γονείς τους να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, καθώς έξι παιδιά κι ένα μέλος του προσωπικού στο σχολείο τους διαγνώστηκαν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το Ισράηλ πλήρωσε τη βιαστική απόφαση

Ανάλογο ήταν και το παράδειγμα του Ισραήλ, που επίσης έχει ληφθεί σοβαρά από αρκετές χώρες όπου πλέον αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Μετά το αυστηρό lockdown του Μαρτίου και την αρχικά επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης, η πρόωρη άρση των μέτρων και η απόφαση να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και οι γονείς τους στις δουλειές τους από τον Μάιο αποδείχτηκε καταστροφική.

Ο ιός εξαπλώθηκε αστραπιαία μέσα στις σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα 100 περίπου σχολεία να κλείσουν ξανά και χιλιάδες μαθητές και καθηγητές να μπουν σε καραντίνα. Σε ένα σχολείο της Ιερουσαλήμ 153 μαθητές διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη καλοκαιρινά σχολεία που παραμένουν ανοιχτά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και περισσότερες διαμαρτυρίες των πολιτών για τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα