Γιατί η κουλτούρα του Kink-Shaming μας κάνει λιγότερο σεξουαλικά απελευθερωμένους απ’ όσο νομίζουμε

Γιατί η κουλτούρα του Kink-Shaming μας κάνει λιγότερο σεξουαλικά απελευθερωμένους απ’ όσο νομίζουμε
Χορεύτρια σε μαγαζί στη Λισαβόνα ⓒ 2021 Armando Franca/Associated Press

Κάποιοι τη βρίσκουν με παιχνίδια ρόλων. Κάποιοι με το να τους υποτιμούν, να τους χτυπούν. Επιτέλους έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να χλευάζουμε και να κατακρίνουμε τις προτιμήσεις του καθενός.

Τις προηγούμενες ημέρες γίναμε μάρτυρες μίας πολύ περίεργης υπόθεσης, που έληξε αισίως, με πρωταγωνιστές κάποιους καλλιτέχνες της τραπ σκηνής. Όλα ξεκίνησαν με μία ομάδα ράπερ που διατηρούσαν μεταξύ τους για πολύ καιρό ένα beef (=έχθρα, κόντρα), στα πλαίσια του οποίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα “εκτόξευαν” δηλητήριο και απειλές ο ένας στον άλλον μέσα από τα social media, ενώ μάλιστα αυτοαποκαλούνταν γκάνγκστερς.

Η έχθρα αυτή σύντομα ξεπέρασε πολλά ηθικά, νομικά και ανθρώπινα όρια, όταν ένας από τους εμπλεκόμενους δημοσίευσε ένα πολύ προσωπικό βίντεο ενός ράπερ, στο οποίο φαίνεται να συνευρίσκεται ερωτικά με μία γυναίκα. Η φύση της σεξουαλικής επαφής του ράπερ που απεικονίζεται, αποδείχθηκε για πολλούς σοβαρός λόγος για χλευασμό και κοροϊδία. Φαινεται ότι τα γούστα του πρωταγωνιστή του βίντεο στο κρεβάτι τον έκαναν να μοιάζει “λίγος” και όχι τόσο άντρας. Η ελληνική πουριτανική κοινωνία σοκαρίστηκε από το “αμάρτημα” του άνδρα αυτού να “τη βρίσκει” με διαφορετικά πράγματα στο κρεβάτι. Τα αποτελέσματα είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ο πρωταγωνιστής όταν είδε τις προσωπικές του στιγμές να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να είναι προσβάσιμες από όλους, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο έλεγε πως σκοπεύει να αυτοκτονήσει εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που τον ώθησαν να λάβει την απόφαση αυτή. Για κάποιες μέρες χάθηκαν τα ίχνη του. Εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου ζωντανός. Ας ελπίζουμε το παιδί -όσο συμπαθές ή αντιπαθές κι αν είναι – να βρίσκεται καλά στην ψυχική του υγεία και να μην να αισθάνεται καμία ντροπή.

Και γιατί να αισθάνεται ντροπή; Η ντροπή πρέπει να χτυπήσει την πόρτα εκείνων που διαρρέουν τόσο προσωπικά βίντεο, που από επιλογή και προσωπική τους ευχαρίστηση εξευτελίζουν ανθρώπους. Καλύτερα να αισθάνονται ντροπή εκείνοι που “ταμπελώνουν” κόσμο και βαπτίζουν “αρρώστια” τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός (αν και εφόσον δεν βλάπτει ή δεν φέρνει σε δύσκολη θέση άλλον άνθρωπο), που με τον τρόπο τους διαιωνίζουν τα ταμπού και βάζουν το λιθαράκι τους για να γίνεται η κοινωνία πιο συντηρητική, ενθαρρύνοντας το γιουχάρισμα κάθε ένδειξης σεξουαλικης απελευθέρωσης. Δεν στέκομαι στην παραπάνω περίπτωση, αναφέρομαι γενικότερα σε αυτή την παθογενένεια που έχει όνομα: το Kink Shaming.

Το Kink Shaming βλάπτει σοβαρά την υγεία

Λυπάμαι αν σε σοκάρω αλλά ναι, κάποιοι τη βρίσκουν στο κρεβάτι με παιχνίδια ρόλων. Με σχοινιά και δεσίματα. Κάποιοι τη βρίσκουν με το να τους υποτιμούν, να τους χτυπούν. Να τους γαργαλούν. Να φορούν γυναικεία εσώρουχα, να ντύνονται μπαλαρίνες, να έχουν τον έλεγχο, να υφίστανται βία, να, να.. Υπάρχουν χιλιάδες φετίχ στον κόσμο και αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται αντικείμενο ντροπής, ούτε λόγος να σηκώνουμε το δάχτυλο και να δείχνουμε τον “εγκληματία”, τον “φετιχιστή”.

Kink Shaming είναι η διαδικασία κατά την οποία με τη συμπεριφορά μας (σκοπίμως ή μη) προσβάλλουμε ή προκαλούμε ντροπή σε κάποιον για τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τα γούστα του. Σύμφωνα με ψυχολόγους η δαιμονοποίηση των σεξουαλικών φαντασιώσεων πηγάζει από ένα καθεστώς φόβου σε σχέση με τη σεξουαλική έκφραση και αποτελεί σύγχυση σε σχέση με το τι αποτελεί φαντασίωση και τι πραγματικότητα.

Το σημείο κλειδί για να ορίσουμε τα όρια του τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, είναι η συναίνεση. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ο άλλος αισθάνεται άβολα, προφανώς η πράξη είναι κατακριτέα και καταδικαστέα. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, όταν κάποια σεξουαλική προτίμηση δεν παραβιάζει την ελευθερία του άλλου, τότε με το να αντιδρούμε και να χλευάζουμε, εμποδίζουμε κάποιον άνθρωπο από το να εκφραστεί και κατ’ επέκταση από το να είναι απελευθερωμένος. Ας το πάμε και λίγο πιο πέρα. Με το να περιθωριοποιούμε ανθρώπους λόγω αυτού, ή ακόμα χειρότερα, το να διαρρέουμε προσωπικά δεδομένα λες και πρόκειται για ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, τότε φλερτάρουμε με την κατινιά και τον ανθρώπινο εξευτελισμό, ενώ ταυτόχρονα κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα με το “έτσι θέλω” την προσωπική ζωή των άλλων καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα και βαπτίζοντας “αρρώστια” τα θέλω τους. Τα “θέλω” τους που αναμφίβολα, δεν μας αφορούν.

Κλείνοντας παραθέτω έναν στίχο από το νέο κομμάτι των Rationalistas με τίτλο “Δεν είμαστε αδέρφια με όλους”:

Για αυτούς που δεν είναι στα πρότυπα, γι’ αυτούς που δεν έχουν ταυτότητα, κορίτσια με μπότες και αγόρια με γόβες, το φύλ(λ)ο κοιτάω στην τυρόπιτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα