Κύκλωμα χρυσού: Η κρύπτη με τις χρυσές λίρες και το «χτισμένο» χρηματοκιβώτιο

Κύκλωμα χρυσού: Η κρύπτη με τις χρυσές λίρες και το «χτισμένο» χρηματοκιβώτιο
Eξάρθρωση δυο πολυμελών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στο λαθρεμπόριο χρυσού Eurokinissi

Μοναδικούς τρόπους για να κρύβουν τα τιμαλφή, πλάκες χρυσού, κοσμήματα και μεγάλα χρηματικά ποσά, είχαν σκεφτεί οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Σήμερα απολογείται ο Ριχάρδος, στο κεντρικό κατάστημα του οποίου εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη γεμάτη χρυσές λίρες.

Ειδικές κρύπτες γεμάτες χρυσές λίρες, χτισμένα χρηματοκιβώτια σε μπαλκόνια, ακόμα και αντικείμενα κάτω από στρώματα εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στις δεκάδες εφόδους που έκαναν, κατάσχοντας τιμαλφή, κοσμήματα αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την ογκωδέστατο δικογραφία, βρήκαν ευφάνταστους τρόπους για να φυλάξουν χρυσαφικά και άλλα τιμαλφή, προκειμένου να μην είναι σε κοινή θέα. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος σήμερα καλείται να δώσει τις δικές του απαντήσεις ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας.

Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της αστυνομίας, στα σκαλοπάτια του υπογείου στο κεντρικό κατάστημα του Ριχάρδου στη λεωφόρο Πατησίων είχε κατασκευαστεί μία ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη η οποία και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ερευνών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, επιμελώς δημιουργημένη κάτω από το τελευταίο σκαλί ξύλινης κλίμακας που οδηγεί στο υπόγειο» βρέθηκαν ένα μαύρο μεταλλικό βαλιτσάκι με το κλειδί του το οποίο περιείχε 323 λίρες χρυσού χρώματος και δεκάδες άλλα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, ρολόγια και άλλα τιμαλφή. Στην επί τόπια έρευνα, οι αστυνομικοί ρώτησαν για τα συγκεκριμένα ευρήματα τον κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν παρών. Αναφέρεται σχετικά στο διαβιβαστικό: «Επισημαίνεται ότι για αυτά κατά τη διάρκεια της έρευνας ανέφερε στους αστυνομικούς ότι αποτελούν προσωπικά του αντικείμενα αγορασμένα κατά το παρελθόν και προορίζονταν για λιανικό εμπόριο στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας έρευνας, εντοπίστηκαν ακόμη δύο χρηματοκιβώτια που βρίσκονταν στην κεντρική σάλα, μέσα στα οποία υπήρχαν, κατά την αστυνομία, πλάκες ασημιού και άλλων μετάλλων και το ποσό των 83.480 ευρώ. Οι έρευνες συνεχίστηκαν στο γραφείο του Ριχάρδου, στο λογιστήριο και στα γραφεία του υπογείου, από όπου κατασχέθηκαν δεκάδες αντικείμενα, ενώ αντίστοιχες έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια του κατηγορούμενο στην Αττική.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ήδη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για συνδιεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στους συνεργάτες του και κυρίως στο Σύρο υπήκοο που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος από την Παρασκευή, αναμένεται σήμερα να δώσει απαντήσεις γύρω από όλα τα ευρήματα της αστυνομίας, όπως είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και τα κατασχεθέντα αντικείμενα.

Χρηματοκιβώτιο χτισμένο στο μπαλκόνι

Η ειδική κρύπτη στο κεντρικό κατάστημα στην Πατησίων βέβαια, δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Από το διαβιβαστικό προκύπτει πως κατηγορούμενοι έκρυβαν αντικείμενα κάτω από στρώματα, μέσα σε χαρτόκουτα, ακόμα και σε κουτιά φιλμ. Μάλιστα, κατηγορούμενος είχε «χτίσει» στο μπαλκόνι του ένα χρηματοκιβώτιο. Μέσα σε αυτό υπήρχε τεράστια ποσότητα κοσμημάτων και λοιπών τιμαλφών συνολικού βάρους περίπου 8 κιλών. «Μέρος αυτών έφεραν ενδείξεις ενεχυρίασης πλην όμως τα ιδιωτικά συνοδευτικά συμφωνητικά δεν έφεραν υπογραφές. Επιπλέον δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει διότι τα καταστήματα ενέχυρα που διαχειρίζεται είναι σε τρίτα πρόσωπα τυπικά και προφανώς προορίζονταν για τήξη και περαιτέρω διαμετακόμιση ως προς την παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία» υποστηρίζουν οι αστυνομικές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα