Κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων: Αρνείται να δώσει εξηγήσεις ο ισοβίτης

Κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων: Αρνείται να δώσει εξηγήσεις ο ισοβίτης
Στιγμιότυπo από τις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού Eurokinissi

Υποστηρίζει πως στη δικογραφία για το κύκλωμα, που είναι επίσης ύποπτος ο Αρ. Φλώρος με την προσπάθεια αποφυλάκισης του, έχουν συσχετιστεί παρανόμως αποκτηθείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, αφού δεν έχει ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία από την ΕΥΠ και τις εισαγγελικές αρχές.

Αρνήθηκε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρανομίες, ο γνωστός ισοβίτης που είχε κληθεί ως ύποπτος για το αποκαλούμενο «κύκλωμα» των πλαστών πιστοποιητικών για την υφ’ όρων απόλυση κρατούμενων λόγω αναπηρίας. Μάλιστα, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της προκαταρκτικής εξέτασης, καταγγέλλοντας ότι η εμπλοκή του προέρχεται από παρανόμως αποκτηθέν υλικό, το οποίο -όπως υποστηρίζει- θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη δικογραφία.

Σύμφωνα με την πληρεξούσια δικηγόρο του, Βάσω Πανταζή, η κίνηση αυτή έγινε γιατί δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν με την παροχή εξηγήσεων «ένα παράνομο αποδεικτικό υλικό που αποτελείται από παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ». Για το λόγο αυτό, όπως δηλώνει, κατατέθηκε αίτημα εξαγωγής των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών ελλήνων πολιτών από την δικογραφία που έχει σχηματισθεί για το φερόμενο «κύκλωμα» παράνομων αποφυλακίσεων, «διότι αν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές παράνομο αποδεικτικό μέσο, η όλη ποινική διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα αφού θίγεται το δικαίωμα του υπόπτου σε μια δίκαιη δίκη. Περιμένουμε την εκ νέου κλήτευση μας με νόμιμο αποδεικτικό υλικό για να παρέχουμε εξηγήσεις ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Μάλιστα, στην ένσταση ακυρότητας αναφέρεται πως οι συνομιλίες που -κατά τον ισοβίτη- αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία σε βάρος του. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στη δικογραφία δεν υπάρχουν εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τα ιατρικά πιστοποιητικά που οδήγησαν στην αποφυλάκισή του, όπως αντιστοίχως υπάρχουν για τον Αρ. Φλώρο, που επίσης φέρει την ιδιότητα του υπόπτου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες που αφορούν στον ισοβίτη, έχουν καταγραφεί από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2017 στο πλαίσιο άλλης έρευνας που διενεργείτο για υπαλλήλους του ΙΚΑ, καθώς και ότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους εμπλεκόμενους για αυτό το διάστημα ζητήθηκε μεταγενέστερα, παρά το ότι σύμφωνα με το νόμο «απαγορεύεται η διατήρηση δεδομένων που αποκαλύπτουν το περιεχόμενων των επικοινωνιών».

Η ένσταση ακυρότητας

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως οι καταγραφές της ΕΥΠ είναι παράνομες, γιατί μεταξύ άλλων «δεν έγινε κατόπιν διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία και να εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών, η επισύνδεση για να γίνει καταγραφή του περιεχόμενου των συνομιλιών που έχουν λάβει χώρα μέσω παρόχου κινητής τηλεφωνίας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν, αφού οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν ως αναφέρθη να αποθηκεύουν περιεχόμενο συνομιλιών προσώπων και δεν είχε υπάρξει καν άρση απορρήτου εκείνο το χρονικό διάστημα για τα τηλέφωνα των φυσικών προσώπων που φέρονται να συνομιλούν». Για τους λόγους αυτούς ζητά να εξαχθούν από τη δικογραφία οι συγκεκριμένες συνομιλίες, τις οποίες χαρακτηρίζει «υποκλαπέν υλικό», και εφόσον οι εισαγγελείς κρίνουν πως ακόμη συντρέχουν λόγοι να χαρακτηριστεί ύποπτος να τον καλέσουν εκ νέου για εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση έχουν κλητευθεί με την ιδιότητα του υπόπτου συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους ο Αριστείδης Φλώρος, γιατροί οι οποίοι υπηρετούν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε ιδιωτική κλινική αλλά και στο ΚΕΠΑ Νίκαιας, υπάλληλοι του ΙΚΑ αλλά και ένας δικηγόρος. Ελέγχονται για αδικήματα όπως εγκληματική Οργάνωση, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα