Κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων: Τα “μαρούλια”, ο χρηματισμός του διευθυντή και η επέκταση στο εξωτερικό

Κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων: Τα “μαρούλια”, ο χρηματισμός του διευθυντή και η επέκταση στο εξωτερικό
Έγγραφο διπλώματος EUROKINISSI

Αποκαλυπτικό ως προς τη δράση που φέρεται να είχε το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, φαίνεται να είναι το διαβιβαστικό της Αστυνομίας και οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί από τον υπερκοριό.

Δίχως καν να μπουν στη διαδικασία να καλύψουν επαρκώς τα ίχνη τους, φαίνεται πως λειτουργούσαν τα εννέα μέλη του κυκλώματος πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, τα οποία έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σωρεία καταγγελιών προς τις αστυνομικές αρχές, πελάτες από το εξωτερικό που επιθυμούσαν ένα δίπλωμα χωρίς εξετάσεις -με το αζημίωτο, ακόμα και οι τρόποι με τους οποίους οργάνωναν τις «εικονικές» εξετάσεις, καταγράφονται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο υπερκοριός της Ασφάλειας.

Οι αρχές έλαβαν διάφορες καταγγελίες, κυρίως ανώνυμες, οι οποίες έκαναν λόγο για εικονικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Μεταφορών Νοτίου Τομέα, χωρίς καν ο εξεταζόμενος να παρουσιάζεται. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, τέσσερις διαφορετικές καταγγελίες, που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έφτασαν στην αστυνομία και συνέδραμαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, υπήρξε και μία υπάλληλος η οποία μόλις ανακάλυψε την ύπαρξη «εικονικών αιθουσών» ενημέρωσε τον προϊστάμενό της, φοβούμενη ακόμα και για τη ζωή της. Από το έγγραφο φαίνεται ότι η υπάλληλος ανακάλυψε πως σε δυο φακέλους κατόχων διπλωματών ενώ υπήρχαν τα ατομικά αποτελέσματα θεωρητικής εξέτασης, δεν υπήρχαν τα συγκεντρωτικά. Αναζητώντας τα, διαπίστωσε ότι τις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές.

“Δεν είμαι χαζή, εγώ χαζή το παίζω”

Στο διαδικαστικό καταγράφεται συνομιλία της με συνάδελφό της, στην οποία αναφέρει πως ενημέρωσε τον διευθυντή (σ.σ. είναι μεταξύ των κατηγορουμένων) για τα ευρήματά της, καθώς και ότι έχουν εξαφανιστεί δεκάδες έγγραφα από τα αρχεία της διεύθυνσης:

Υπάλληλος: Άκου να δεις σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω, ξένα άτομα. Ναι, είναι εικονικές αίθουσες ανέβηκα πάνω του το είπα. Κοιτάξτε λέω κύριε διευθυντά…

Υπάλληλος: Αυτό πως το πήρες χαμπάρι; Υπάλληλος: είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή λήγουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Πήγα και είδα, δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε …

Υπάλληλος: Και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;

Υπάλληλος: Η μια ήταν ‪21/12 /2017‬ και ήταν ‪11 η ώρα‬ σαν τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη αίθουσα πουθενά. Εν τω μεταξύ έχουν εξαφανίσει. Άκου κάτι άλλο να το ξέρεις στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω. Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πως κάτι; Δεν είμαι χαζή , εγώ χαζή το παίζω, γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω, ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά, σας είπα … Έψαξες λέει βρήκες τα δικά μου που υπογράφω; Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά. Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιος είναι οι επιτροπές και ο επόπτης, δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά, τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

“Όπως κάναμε με την γυναίκα του Μ..”

Το κύκλωμα φαίνεται πως ξέφευγε από τα σύνορα της Ελλάδος, αφού σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, κατηγορούμενος ιδιοκτήτης σχολής οδηγών δέχονταν κλήσεις και από το εξωτερικό προκειμένου να εκδώσει πλαστά διπλώματα. Όπως προέκυψε, διαφορά άτομα τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως “με τη διαδικασία τη δύσκολη” ή “έτσι με λεφτά”. Μάλιστα, κάθε φορά που κάποιος συνομιλητής του αναφέρονταν σε αυτόν τον τρόπο έκδοσης διπλώματος, εκείνος ανέφερε “θα τα πούμε από κοντά”.

Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό να τα φέρω ;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: απ την Ουγγαρία ;

Πελάτης: ναι ρε ΕΕ .

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης : Ουγγάρια, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: δεν εχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (…) πρεπει να έρθουν να γραφτούν στην Ελλάδα να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες.

Πελάτης: τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: ναι θέλει την άδεια ομως να υπάρχει (…)

Πελάτης: γαι να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν… Τι… Πώς τέλος πάντων….

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: θα μιλήσουμε θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

“Τι τα πέρασες τα χιλιάρικα, μαρούλια;”

Στο διαβιβαστικό περιγράφεται πώς ο διευθυντής της επίμαχης διεύθυνσης, ο οποίος έχει καταστεί κατηγορούμενος, όταν ενημερώθηκε από άλλους υπαλλήλους για την ύπαρξη «στημένων αιθουσών», αντί να προχωρήσει σε καταγγελία, ως όφειλε, εντάχθηκε -με το αζημίωτο- στην ομάδα. Προκειμένου να συμβεί αυτό κάθε μέλος του κυκλώματος υποχρεώθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, να δώσει 1.500 ευρώ, συγκεντρώνοντας συνολικά 12.000 ευρώ, για τη «συμμετοχή» του.

Ωστόσο, ο διευθυντής φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στο συγκεκριμένο ποσό, αντίθετα εμφανίζεται -από τις τηλεφωνικές συνομιλίες- συνεχώς να ζητά επιπλέον χρήματα. Μεταξύ άλλων, φαίνεται να ζητεί 300 ευρώ με το πρόσχημα ότι τα έχει ανάγκη για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του και αργότερα άλλα τόσα για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Η αγανάκτηση που προκάλεσαν τα συνεχή αιτήματα, φαίνεται από τους τηλεφωνικούς διαλόγους, όπου οι εμπλεκόμενοι από τη μία εξοργίζονται για τα απανωτά αιτήματα, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνονται πως πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δράση τους, δίχως τη συνδρομή του προϊσταμένου τους:

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: κάτι την φώναξε πάνω λέει και ζήτησε και σε αυτή κάτι ρε.

Υπάλληλος: πλάκα μου κάνεις, εντάξει δεν γίνεται αυτό ρε, μιλάμε θράσος και δεν πέρασε ούτε μήνας έτσι;

Ιδιοκτήτης: ποιος μήνας παιδί μου πριν τις γιορτές, ξέρεις πώς νιώθω ; Τι να σου πως τώρα ρε σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα… Ναι, ναι μου λέει όχι από εσάς, από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας.

Υπάλληλος: βέβαια, αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως … Αφού σας τα παίρνει να λίγο αυτό, να λίγο το σέρβις, να λίγο στον άλλον του άλλου κυλάει τα παιδιά . (…)

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: τους ζήτησε από ένα ρε σε όλους (…) Ξέρεις κάτι λέει γιατί έχω κάτι με τη μάνα μου, ξέρω εγώ, κάτι παλιά άλλα δάνεια και τέτοια λέει.

Υπάλληλος: πλάκα μου κάνεις;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: τι τα πέρασες, του λέει , τι τα πέρασες τα χιλιάρικα μαρούλια; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει, λέει, αν του σπας από δυο, τρία λέει εντάξει χειρίσου το όπως θέλεις.

Αντίστοιχος διάλογος μεταξύ δύο κατηγορούμενων έχει καταγραφεί από τον υπερκοριό, με τους συνομιλητές να αντιδρούν για τις συνεχείς απαιτήσεις:

Υπάλληλος: δεν γίνεται αλλιώς γιατί δεν ειναι. Δεν υπάρχει βρύση κάνουλα αφού εγώ φταίω και παίρνω, εσύ δεν φταίς. Δεν γίνεται να αυτό αφήσουμε έτσι αυτό της το είπα. Το ξεκαθάρισα …

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: πώς θα γίνει ; Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα