Λέλα Καραγιάννη: Ξανά με το κεφάλι ψηλά

Λέλα Καραγιάννη: Ξανά με το κεφάλι ψηλά

Αποκαταστάθηκε η προτομή της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη που λίγο πριν την εκτέλεση της από τους Γερμανούς φώναξε "Ψηλά παιδιά τα κεφάλια"

Ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα μετά τον βανδαλισμό της προτομής της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη το γλυπτό αποκαταστάθηκε πλήρως και επέστρεψε στην οδό Τοσίτσα το πρωί της Παρασκευής. Τις εργασίες είχε αναλάβει το ειδικό τμήμα αποκατάστασης υπαίθριων γλυπτών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει χρειαστεί να συνδράμει σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις γλυπτών την τελευταία διετία. Η αποκατάσταση της προτομής της Λέλας Καραγιάννη έγινε σε συνεργασία με τον γλύπτη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η προτομή της Λέλας Καραγιάννη είχε βανδαλισθεί από “αγνώστους” σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016 στα Εξάρχεια . Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και τοποθετήθηκε στην Τοσίτσα το 1963.

 

Ποια ήταν η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη

Απόγονος της Μπουμπουλίνας ξεκίνησε την δράση της από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ως νοσηλεύτρια. Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε την ετέθη επικεφαλής της αντιστασιακής ομάδας “Μπουμπουλίνα” η οποία αριθμούσε περισσότερα από 100 μέλη. Περιέθαλψε και βοήθησε συμμάχους και πατριώτες που πολεμούσαν κατά του κατακτητή μετά από την υποδούλωση της Ελλάδας.

Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους

Τον Σεπτέμβριο του 1941 συνελήφθη για πρώτη φορά από τις κατοχικές δυνάμεις και έμεινε για αρκετούς μήνες στην φυλακή όμως το ιταλικό στρατοδικείο την απήλλαξε τον Μάρτιο του 1942 λόγω έλλειψης στοιχείων. Τον Ιούλιο του 1944, λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη εκ νέου ως αρχηγός αντιστασιακής οργάνωσης..

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου, η Λέλα Καραγιάννη οδηγήθηκε με άλλους πατριώτες στο Άλσος Δαφνίου. Πριν από την εκτέλεση της, απευθυνόμενη στους άλλους μελλοθάνατους, φώναξε: ” Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα