Λύθηκε το θέμα θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Λύθηκε το θέμα θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Η Κομισιόν αποδέχθηκε το αίτημα, μετά από παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και την παράταση που ζητούσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Για έναν ακόμη χρόνο παρατείνεται το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Την παράταση είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος  με επιστολή του  προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τελικά η Κομισιόν αποδέχθηκε το αίτημα παρά την αρχικά αρνητική απάντησή της, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την απόφαση της Κομισιόν, που αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε στον περιφερειάρχη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κατ’  ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης είχε επισημάνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική οικονομία μεμονωμένων νησιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζοντας τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016. «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθίσταται ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,», τόνισε στην επιστολή του ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2017,  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, γνωστοποίησε με επιστολή του προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου ότι παρά τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016.

Κι όμως, αυτή η ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απετράπη, μετά από την ουσιαστική παρέμβαση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος  χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά για ένα ακόμη έτος.

SHARE:

24Media Network