Μαρτυρία για το Joker: “Είδα 10 ένστολους να βγαίνουν από το σινεμά ΑΕΛΛΩ”

Μαρτυρία για το Joker: “Είδα 10 ένστολους να βγαίνουν από το σινεμά ΑΕΛΛΩ”
Warner Bros

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο News 24/7 τα όσα εκτυλίχθηκαν στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ το βράδυ της Κυριακής. Η "ακαταλληλότητα" και η βία της ταινίας Joker.

Δύο πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αστυνομικοί έλεγχοι σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας. Και οι δύο έγιναν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές συνδρομητικά, προκειμένου να καταγραφούν οι ανήλικοι θεατές που κατάφεραν να περάσουν από τα ταμεία του κινηματογράφου και να μπουν στην ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών προβολή της ταινίας Joker.

Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Village Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αστυνομικοί μπήκαν στον κινηματογράφο και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Μαρτυρίες που δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στον κινηματογράφο, έπειτα από αίτημα υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού για συνδρομή στην καταγραφή ανηλίκων μέσα στην αίθουσα όπου προβαλλόταν ο «Joker». Αυτό βεβαιώνει η ελληνική αστυνομία. Το News 24/7 επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του κινηματογράφου για την εξακρίβωση της είδησης, ωστόσο δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες για το συμβάν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στον κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ την ώρα που μπήκαν οι αστυνομικοί και ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του περιγράφει στο News 24/7 τα όσα είδε:

«Είχα βγάλει εισιτήριο για την επόμενη ακριβώς προβολή. Είδα δέκα αστυνομικούς με στολές, πλήρως εξοπλισμένοι, να βγαίνουν από την αίθουσα, μαζί με γονείς και παιδιά. Ένας από αυτούς κρατούσε ένα χαρτί που προφανώς έγραφε τον νόμο. Ακούσαμε τον αστυνομικό να επικαλείται τον νόμο, έλεγε ότι ο νόμος είναι σαφής. Όπως μάθαμε η καταγγελία έγινε από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, για αυτό ήρθαν οι αστυνομικοί. Την περαιτέρω εξέλιξη δεν τη γνωρίζω, όσον αφορά στους γονείς.»

Τη δική του μαρτυρία καταθέτει μέσω ανάρτησής του στο Facebook ένας χρήστης, του οποίου η σύζυγος και η κόρη ήταν μέσα στην προβολή του ΑΕΛΛΩ, όταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί:

Διαψεύδει την ανάμειξή του το Υπουργείο Πολιτισμού

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει “κατηγορηματικά” ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ το απόγευμα της Κυριακής.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

News 24/7

Είναι τόσο βίαιη η ταινία “Joker”;

Η ταινία του Τοντ Φίλιπς δεν είναι περισσότερο βίαιη από πολλές άλλες ταινίες ή θρίλερ, στα οποία μπορεί να έχουν πρόσβαση ανήλικοι θεατές. Είναι όμως σίγουρα μια ιδιαίτερα ρεαλιστική ψυχολογική σκιαγράφηση ενός ανθρώπου (ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS) που πάσχει από μια ψυχική νόσο, έχει πέσει θύμα κακοποίησης και έχει δεχτεί bullying, με αποτέλεσμα να “εκραγεί” και να οδηγηθεί στην παράνοια και στην άσκηση βίας. Όσο δηλαδή και εάν ο εν λόγω ήρωας αποτελεί μυθοπλαστικό πρόσωπο, εντούτοις ένας συναισθηματικά ανώριμος θεατής ίσως κατά την ταύτιση μαζί του, να θεωρούσε ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η άσκηση βίας. Από την άλλη βέβαια ο Joker δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η “ρίζα του κακού”: Ακόμα και ο Τζέιμς Μποντ, ένας πράκτορας που σκοτώνει κατά συρροή “κακούς”, θα μπορούσε από ανώριμους θεατές να θεωρηθεί πρότυπο προς μίμηση. Το ζήτημα άρα δεν είναι να δαιμονοποιηθεί μια ταινία αλλά το κοινό που βλέπει σινεμά να αποκτήσει μια κινηματογραφική παιδεία και να μπορεί να διαχωρίζει τα όρια της οθόνης από την πραγματικότητητα.

Σε κάθε περίπτωση η ταινία έχει κατηγοριοποιηθεί επισήμως ως κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα που ανήκει στις λίγες που την έχει σημάνει ως κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας της στις αμερικανικές αίθουσες, η ταινία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δεδομένων των σκηνών βίας που περιλαμβάνει με πυροβόλα όπλα. Στις ΗΠΑ άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το μακελειό του 2012 σε κινηματογράφο του Κολοράντο, όπου κατά την πρεμιέρα της ταινίας του Μπάτμαν “The Dark Knight” ένας ένοπλος μασκοφόρος, ηλικίας μόλις 24 ετών εισέβαλε στην αίθουσα και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 70.

Οι οικογένειες των θυμάτων του μακελειού απέστειλαν επιστολή στη Warner Bros, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ταινία προβάλλει με θετικό τρόπο, όπως εκτιμούν, έναν χαρακτήρα όπως ο Joker και ωραιοποιεί τη βία. «Όταν μάθαμε ότι η Warner Bros θα κυκλοφορήσει μια ταινία με τίτλο “Joker”, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο αυτό ως πρωταγωνιστή, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει αίσθημα συμπόνιας προς αυτόν, μας προκάλεσε έκπληξη», ανέφεραν οι συγγενείς των θυμάτων στην επιστολή προς τη διευθύνουσα σύμβουλο του στούντιο, Αν Σαρνόφ. Στην επιστολή τους, οι οικογένειες καλούν τη Σαρνόφ και τη Warner Bros να πάψουν να στηρίζουν οικονομικά τους πολιτικούς που εμποδίζουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Οι οικογένειες δεν ζήτησαν από τη Σαρνόφ να αποσύρει την ταινία ή να την τροποποιήσει, όμως η Warner Bros αντέδρασε επισημαίνοντας ότι «ούτε το μυθοπλαστικό πρόσωπο του Joker ούτε η ταινία στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη βία στην πραγματική ζωή». «Δεν είναι η πρόθεση της ταινίας, ούτε των δημιουργών της και του στούντιο να παρουσιάσουν το πρόσωπο αυτό ως ήρωα», τονίζει η διεύθυνση του κινηματογραφικού στούντιο.

News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα