Με ταξιδιωτικά έγγραφα ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός

Με ταξιδιωτικά έγγραφα ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός
Οι Τούρκοι αξιωματικοί στον Άρειο Πάγο (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ομόφωνα δόθηκε άσυλο στον αξιωματικό.

Τη δυνατότητα να λάβει πλέον ταξιδιωτικά έγγραφα έχει ο πρώτος από τους Τούρκους αξιωματικούς, που εκζητούνταν από τις αρχές της γείτονας χώρας ως συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 1694/18, έκρινε ομόφωνα ότι θα πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον αξιωματικό, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είτε πως ανήκε στους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Αντίστοιχα, οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνωριζε την οργάνωσή του».

Τέλος, γίνεται επίκληση της συνθήκης της Γενεύης κατά την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης» στη συγκεκριμένη υπόθεση η Τουρκία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου αξιωματικού) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων». 

Με την απόφαση, ο αξιωματικός έχει τη δυνατότητα να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, ωστόσο θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα προκειμένου να μπορέσει να τα αξιοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη απόφαση αφορά μόνο το συγκεκριμένο αξιωματικό, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα πρέπει να περιμένουν τις αντίστοιχες κρίσεις του ΣτΕ που αφορούν στο άτομό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα