Αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ στη Λακωνία. Σώοι οι πιλότοι. Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη

Αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ στη Λακωνία. Σώοι οι πιλότοι. Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Νεάπολη Λακωνίας. Εκκενώθηκαν 2 χωριά. Ζημιές σε σπίτια. Θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Ανεξέλεγκτα κινείται η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη.

 

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας στο ύψος του χωριού Άγιοι Απόστολοι. Η φωτιά μαίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, η οποία τελικώς έγινε υπό την προεδρία του Γ.Γρ. του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, τοπικές αρχές και αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίσθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.

Πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ) Eurokinissi

 

Τα μέτωπα της φωτιάς

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς, τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.

Ολος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης με τις δικές του δυνάμεις. Μέχρι και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας – Σπάρτης κ. Ευστάθιος εθεάθη στη θέση του συνοδηγού σε βυτιοφόρο όχημα κινούμενο στο μέτωπο της φωτιάς.

Πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ) Eurokinissi

Στο 251 ΓΝΑ οι χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό.


Οι δύο πιλότοι του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Γρ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος που επίσης βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς, οι δυο κυβερνήτες του καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσγείωση είναι καλά στην υγεία τους. Φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος.

Στο γηροκομείο Νεάπολης μεταφέρθηκε το Κέντρο Υγείας

Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

Εκκένωση χωριών

Έχουν εκκενωθεί δυο χωριά και μια κατασκήνωση και έχουν καεί αγροικίες. Στο σημείο επιχειρούν 120 άνδρες 50 οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 4 υδροφόρες. Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι, που φτάνουν τα 8 μποφόρ.


Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου.


Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια.

Πνέουν άνεμοι πάνω από 8 μποφόρ στην περιοχή. Πολύ άσχημη η κατάσταση, αποπνικτική. Τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν συνέχεια δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Μονεμβασιάς, Γ. Σουρλάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα