Μεγάλη Τετάρτη: Η τελετή του Νιπτήρος κι η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου

Μεγάλη Τετάρτη: Η τελετή του Νιπτήρος κι η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου
INTIME NEWS

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και το απόγευμα εψάλη στις εκκλησίες η ακολουθία του Ευχελαίου ενώ ακολούθησε ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Πρόκειται για την τελετή του Νιπτήρος και την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου.

Στην υμνολογία κυριαρχεί ο Μυστικός Δείπνος. Ο Χριστός για τελευταία φορά κάθεται μαζί με τους μαθητές του και βασικό τροπάριο της ημέρας του Ρωμανού του Μελωδού, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι εφωτίζοντο».

Ο Ιησούς γονάτισε και ένιψε τα πόδια των μαθητών του, δίνοντάς τους ένα υπέροχο μάθημα ταπεινοφροσύνης. Στη συνέχεια κοινώνησε τους μαθητές του, το σώμα και αίμα του, παραδίδοντας σε όλους τους πιστούς το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Ακολουθεί η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του στο Όρος των Ελαίων, όπου φανερώνει την αγάπη του για τους ανθρώπους και παρακαλεί για τη διαφύλαξη τους.

Και μετά η προδοσία του από τον μαθητή του Ιούδα στους αρχιερείς για τριάκοντα αργύρια. Τον υπέδειξε με ένα φιλί στους στρατιώτες που πήγαν να τον συλλάβουν. Και τα Πάθη του Χριστού ξεκινούν και θα οδηγήσουν στη Σταύρωση και στη θέωσή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα