Μετανάστες από Βολιβία-Κολομβία έφτασαν στη Χίο

Μετανάστες από Βολιβία-Κολομβία έφτασαν στη Χίο

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Χίου και στη συνέχεια στην ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση. Σύροι οι περισσότεροι

Εκατό και δύο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 18 Μαρτίου 2017, στη Χίο, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, στην περιοχή του Βροντάδου και έξω από το λιμάνι της Χίου.

Στο πρώτο περιστατικό 38 άτομα περί τις 6.30 το πρωί αποβιβάστηκαν στην περιοχή της ταβέρνας «Μουριά», ενώ λίγο αργότερα το ρουμανικό σκάφος της Frontex προέβη σε διάσωση άλλων 64 προσφύγων και μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Χίου.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Χίου και στη συνέχεια στην ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Με τις σημερινές αφίξεις ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που έφτασαν στο νησί από την προηγούμενη Κυριακή ανέρχεται σε 203 άτομα.

Εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων τον μήνα Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου από την αρχή του 2017 και έως σήμερα έχουν φτάσει στη Χίο 1030 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 318 τον Ιανουάριο, 275 τον Φεβρουάριο και 437 τον Μάρτιο έως σήμερα.

Παρατηρείται, δηλαδή, μια εντυπωσιακή αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο και μάλιστα ευθύς ως βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι η αύξηση των ροών συμπίπτει με την έξαρση της ρητορικής της Τουρκίας για την συμφωνία του Μαρτίου 2016, καθώς και της επίθεσης Τούρκων αξιωματούχων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί από προβληματισμό έως ανησυχία, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές οι ροές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την διεκπεραίωση με καλύτερους ρυθμούς των αιτημάτων ασύλου και την σχετική αποσυμφόρηση των δομών της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Αν, λοιπόν, συνεχισθούν οι ροές με τους ρυθμούς των τελευταίων ημερών, τότε μετά βεβαιότητος θα επανέλθει η Χίος στην προτέρα κατάσταση με υπερπλήρεις τις δομές της Σούδας και της ΒΙΑΛ με ό,τι αρνητικό τούτο συνεπάγεται.

Η ανθρωπογεωγραφία – Για πρώτη φορά από Κολομβία και Βολιβία

Οι Σύριοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου, εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση των αφίξεων, με ποσοστό 50,1% για όλο το 2017, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στη Χίο καταγράφονται αφίξεις από Βολιβία και Κολομβία!

Στο τελευταίο οκταήμερο και συγκεκριμένα από το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 (58 άτομα), η ανθρωπογεωγραφία των αφίξεων στη Χίο έχει ως ακολούθως: Συρία 161, ασαφούς εθνικότητας 26, Παλαιστίνη 18, Ιράκ 16, Αίγυπτος 10, Αλγερία 8, Δομινικανή Δημοκρατία 5, Καμερούν 5, Κολομβία 2, Υεμένη 2 και από ένας Αιθιοπία, Βολιβία, Γκαμπόν, Γουινέα, Ιορδανία, Κονγκό, Μαρόκο και Νιγηρία, ήτοι σύνολο 261 άτομα.

Πηγή: astraparis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network