Μοναστηράκι: Η έξοδος κινδύνου στον σταθμό του τρένου “βγάζει” σε χώρο εστίασης

Μοναστηράκι: Η έξοδος κινδύνου στον σταθμό του τρένου “βγάζει” σε χώρο εστίασης
Το 'από τύχη ζούμε' επιβεβαιώνεται και από την έξοδο κινδύνου στο σταθμό στο Μοναστηράκι που οδηγεί σε επιχείρηση εστίασης. Eurokinissi

Live your myth in Greece. Άλλη μία επιβεβαίωση του "από τύχη ζούμε" έρχεται από τον σταθμό στο Μοναστηράκι, όπου η έξοδος κινδύνου οδηγεί σε επιχείρηση εστίασης ενός εκ των πλέον πολυσύχναστων δρόμων στο κέντρο της Αθήνας.

Θα λέγατε πως μια έξοδος κινδύνου υπάρχει για να διευκολύνει ανθρώπους των οποίων που κινδυνεύουν και τρέχουν να σωθούν.

Αυτό είναι κάτι που επίσης δεν ισχύει απαραίτητα στην Ελλάδα, με την εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” να αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας -πόλο έλξης για Έλληνες και για τους τουρίστες.

Τον πεζόδρομο της Ανδριανού.

Εκεί λοιπόν, υπάρχει ένας χώρος εστίασης, στον οποίον οδηγεί η έξοδος κινδύνου από το σταθμό τρένου στο Μοναστηράκι.

Μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις πως στο συγκεκριμένο σταθμός του ΗΣΑΠ δεν λειτουργεί ο εξαερισμός από το 2015 καθώς το σύστημα είναι κατεστραμμένο (κάτι που ισχύει για έως και την Ομόνοια), έγινε γνωστό πως η έξοδος κινδύνου οδηγεί στα τραπεζοκαθίσματα επιχείρησης εστίασης.

Στην αυτοψία που έγινε από ρεπόρτερ της εκπομπής, παρουσιάζεται η τεράστια σιδερένια πόρτα που υπάρχει στο πάνω μέρος της εξόδου κινδύνου, η οποία δεν είναι μεν κλειδωμένη, αλλά αυτός που θα επιχειρήσει να την ανοίξει, θα πρέπει να ‘χει πολυετή εμπειρία στην άρση βαρών και την ενδυνάμωση.

Γίνεται σαφές πως κάποιος έδωσε άδεια στον επιχειρηματία, για να βάλει τραπέζια. Δηλαδή, ο Δήμος Αθηνών που παίρνει χρήματα από τα τραπεζοκαθίσματα (δημοτικά τέλη λέγονται), όπως συμβαίνει σε όλους τους Δήμους.

Μεταγενέστερα -έπειτα από καταγγελία-, ‘ζωγραφίστηκε’ μια οριοθέτηση “με μια κίτρινη έντονη γραμμή”, από την οποία αφαιρέθηκαν τα τραπέζια και οι καρέκλες πίσω από την πόρτα.

Για την ακρίβεια, μετακινήθηκαν δέκα εκατοστά μακριά από την οριοθέτηση, με τον καταστηματάρχη να τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως διευκολύνει την έξοδο επιβατών που μπορεί να κάνουν χρήση της εξόδου κινδύνου για να σωθούν -όχι γιατί κουράστηκαν να πηγαίνουν από την κανονική έξοδο και αποφάσισαν να αλλάξουν παραστάσεις.

Ποια εντολή πήραν το 2014 οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ

Ο Πάνος Κοντογιάννης, πρόεδρος εργαζομένων των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) είπε στην εκπομπή πως “ένας δημοσιογράφος είχε αναδείξει το 2014-15 πως ήταν φραγμένη η συγκεκριμένη πόρτα.

Εκείνη την εποχή ήμουν στο μηχανοστάσιο και εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε τις εξόδους κινδύνου.

Στο κάτω μέρος της σκάλας που οδηγεί στην έξοδο κινδύνου υπάρχουν δυο μικρές πόρτες (δεξιά και αριστερά) τις οποίες είχαμε επισκευάσει και είχαμε τοποθετήσει διακοπτάκια, ώστε να ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου πως άνοιξαν οι έξοδοι κινδύνου.

Στο πάνω μέρος της σκάλας, επισκευάσαμε την πόρτα για να δουλεύει με τον μοχλό της πυρασφάλειας, ώστε να ανοίγει. Εμείς ήμασταν κι εκείνοι που σημαδέψαμε την οριοθέτηση με ένα κίτρινο χρώμα, για να μην μπαίνουν καθίσματα και γλάστρες, ώστε τουλάχιστον να μπορεί να ανοίξει η πόρτα.

Τώρα, ως προς το πώς θα περάσει ο κόσμος αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η εταιρία με τον άνθρωπο που ενοικιάζει το χώρο”.

Yπό φυσιολογικές συνθήκες (δηλαδή, για να έχει λόγο ύπαρξης η έξοδος κινδύνου) ο δρόμος θα έπρεπε να είναι ανοιχτός έως την Ανδριανού. “Εμείς είχαμε εντολή τότε να οριοθετήσουμε μόνο το κομμάτι που βρίσκεται πίσω από την πόρτα” τόνισε ο κύριος Κοντογιάννης.

Πού ανήκει όμως, αυτός ο χώρος στον οποίον καταλήγει η έξοδος κινδύνου και επιχειρηματίας έχει πάρει άδεια για να έχει τραπεζοκαθίσματα;

Όπως ομολόγησε ο πρόεδρος εργαζομένων των ΣΤΑΣΥ “δεν το γνωρίζω αυτό. Ή στον Δήμο ανήκει ή στον ΗΣΑΠ. Πρέπει όμως, να το δουν αυτό οι αρμόδιοι με τον άνθρωπο που ενοικιάζει το χώρο, ώστε να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος.

Όπως και να ‘χει, η πόρτα πρέπει να ανοίγει ελεύθερα. Δεν πρέπει να υπάρχει εμπόδιο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα