Μπάνος: Παράνομη η λίστα Λαγκάρντ, μπορούσε όμως να γίνει αφορμή ελέγχου

Μπάνος: Παράνομη η λίστα Λαγκάρντ, μπορούσε όμως να γίνει αφορμή ελέγχου
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Ευρωκίνηση

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο την εκτίμηση ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι "κλοπιμαίο" και δεν μπορούσε να γίνει ευθέως βεβαίωση φόρου, μπορούσε όμως να αποτελέσει αφορμή φορολογικού ελέγχου

Τη βεβαιότητα ότι η λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ελέγχου για τους καταθέτες, εξέφρασε ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, Αν. Μπάνος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης, δεν χρειαζόταν εντολή για να προχωρήσει σε έλεγχο.

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι η λίστα Λαγκαρντ είναι παράνομη και “η χρήση κλοπιμαίων είναι προβληματική”. Λίγο νωρίτερα, ο Σύμβουλος της Επικρατείας και μέλος της σύνθεσης, Αθ. Ράντος, ρώτησε το μάρτυρα: “Με το στοιχείο (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ) αυτό εκωλύετο ο φορολογικός έλεγχος;”, μόνο για να λάβει την απάντηση του μάρτυρα: “Με αυτό το στοιχείο δεν μπορούσε να γίνει ευθέως βεβαίωση φόρου, γιατί δεν το έστειλε ο ίδιος εκδότης του, δηλαδή η τράπεζα. Μπορούσε να γίνει όμως, αφορμή ελέγχου για τα ίδια πρόσωπα”.

Σύνεδρος: Εδώ είναι ένα ζήτημα που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κυβερνήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεωρείτε ότι τέσσερις μήνες μετά, που δεν είχε ξεκινήσει ο έλεγχος, είναι εύλογος χρόνος;

Μάρτυρας: Είναι. Για στοιχεία σαν αυτά με την παθολογία που έχουν, και όταν το ΣΔΟΕ είναι γεμάτο από αντίστοιχα στοιχεία, δεν νομίζω ότι ο υπουργός έβλαψε το δημόσιο συμφέρον.

“Το ΣΔΟΕ δεν χρειαζόταν εντολή για έλεγχο”

Κατά την κατάθεσή, ο Αν. Μπάνος αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν της σύσκεψης, όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά η λίστα Λαγκάρντ. “Αφού είχε έρθει ο Ιω. Διώτης στο ΣΔΟΕ, ρώτησα τον υπουργό τί έκανε με το στοιχείο (σ.σ. τη λίστα Λαγκάρντ) και μου είπε θα τα στείλει στον κ. Διώτη. Μετά την αποχώρησή του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και πριν τον Αύγουστο, σε μία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ξαναρώτησα και ο υπουργός μου είπε ότι τα είχε στείλει προς αξιοποίηση στον κ. Διώτη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Γ. Μπάνος κατέθεσε: “δεν συμφωνώ πως ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ χρειάζεται εντολή για τη διενέργεια ελέγχου. Μπορούσε να προχωρήσει ο κ. Καπελέρης μόνος του”,  σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο Ιω. Καπελέρης.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως ήταν τόσες πολλές οι δανειακές υποχρεώσεις, για τις οποίες όφειλε να ενημερώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον επερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλο, που “είναι λογικό να μην έσπευσε να τον πληροφορήσει” για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η εισαγγελέας τους Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένια Δημητρίου, κατακεραύνωσε με τις ερωτήσεις της το μάρτυρα, βάζοντας ακόμα μία φορά στο “στόχαστρό” της τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας: Αν το υλικό ήταν στο συρτάρι του υπουργού και δεν το έχει παραδώσει, πώς θα ελέγξει ο Ιω. Καπελέρης;

Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε στη σύσκεψη εκείνη μόνο για το ποιo όργανο θα τον κάνει.

Πρόεδρος: Αν ο υπουργός λέει θα κάνουμε έλεγχο, αλλά ακόμα δεν ξέρω ποιός να τον κάνει, του δίνει εντολή ελέγχου ή το αντίθετο; Είστε δικηγόρος και αρκετά ευφυής. Του είπε να προχωρήσει στον έλεγχο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό. Θα είχε ένα επιχειρησιακό δισταγμό  τουλάχιστον. Αλλά στη θέση του δεν θα εκλάμβανα ότι μου απαγορεύει τον έλεγχο.

Εισαγγελέας: Έχει στα χέρια του ο υπουργός άλλα 2000 ονόματα. Μιλάμε για τη λίστα ολόκληρη. Αν ο Καπελέρης έκανε έλεγχο, άντε να έκανε στα 10 ονόματα που του είχε δώσει ο υπουργός. Αυτό είναι το ζήτημα, τα δέκα ονόματα..;

Η συνεδρίαση διέκοψε για αύριο οπότε και θα καταθέσουν οι πρώην επικαφελής του ΣΔΟΕ. Ιω. Διώτης και Στ. Στασινόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα