Μυκήνες: Και όμως, η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Μυκήνες: Και όμως, η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ Eurokinissi

Τι υπήρχε μέχρι πέρυσι που δεν υπήρχε εφέτος στις Μυκήνες και το οποίο θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις εκτεταμένες ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο; Η απάντηση.

Η εφετινή πυρκαγιά στις Μυκήνες που προκάλεσε καταστροφές στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο (που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες και ξένοι επισκέπτες) θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί.

Και αν όχι να αποφευχθεί, τουλάχιστον θα μπορούσε να σβήσει σχεδόν εν τη γεννέσει της χωρίς να επεκταθεί και χωρίς να δημιουργηθούν οι άσχημες εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Το News24/7 άλλωστε βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε αναλυτικά το τι ακριβώς συνέβη.

Εφέτος το καλοκαίρι στο νομό Αργολίδας ανέλαβαν υπηρεσία 50 εποχικοί πυροσβέστες, νούμερο όχι μικρό για τα δεδομένα της περιοχής. Από αυτούς όμως κανείς δεν τοποθετήθηκε στο Δήμο Αργους-Μυκηνών, στο δήμο δηλαδή που ανήκει ο σπουδαίας ιστορικής σημασίας αρχαιολογικός χώρος.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι ο αρχαιολογικός χώρος έμεινε ακάλυπτος από περιπολείες πυροσβεστικού οχήματος. Μέχρι και πέρυσι αυτό το έργο το είχαν χρεωθεί οι τέσσερις εποχικοί πυροσβέστες που είχαν τοποθετηθεί στο δήμο και περιπολούσαν με πυροσβεστικό όχημα στην ευρύτερη περιοχή του παλιού ανακτόρου.

Εφέτος όμως δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και εκ των πραγμάτων, όταν ξέσπασε φωτιά, έπρεπε να έρθει πυροσβεστικό από αλλού για να αρχίσει την προσπάθεια κατάσβεσης. Το όχημα της πυροσβεστικής έφτασε ένα τέταρτο μετά την ειδοποίηση. Αλλά, εν τω μεταξύ, σ’ αυτά τα 15 λεπτά η ζημιά (ευτυχώς όχι ανυπολόγιστη) είχε γίνει.

Και όμως, με τέσσερις, έστω, εποχικούς πυροσβέστες η ζημιά θα ήταν πολύ μικρότερη γιατί το όχημα θα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής και θα δρούσε άμεσα. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα